I 40 år har Franciskusfesten på Kökar ordnats och den firas alltid den första helgen i juli. Årets tema är ”Ett aktivt hopp i en värld som gråter”.
– Människor behöver hopp i allt det elände som händer i världen i dag, säger Katarina Gäddnäs, församlingspastor i Mariehamns församling och ordförande i föreningen Franciskus.
– Hopp är inte bara att se saker ur ett positivt perspektiv. Det är även en motståndshandling där vi ser världen utan skygglappar och inte ger upp trots elände, säger pilgrimsprästen Maria Widén.
Även i år ordnas en pilgrimsvandring till Kökar. Den startar vid Finströms kyrka tisdagen den 2 juli och går via Saltvik, Vårdö, Kumlinge, Sottunga innan man anländer till Kökar.
– Vi kommer även att göra en avstickare till Sunds kyrka och stanna där en stund. Det är 18 personer anmälda till vandringen så den är full. Men vill man komma med och vandra till någon av kyrkorna går det bra. Man kan kontakta mig så jag vet vilka som kommer, säger Tabita Nordberg.
– Vi har ett kyrkvandringsprojekt där vi vandrar till olika kyrkor. Som kyrkoovan kan det vara ett sätt att bli bekant med kyrkorna, säger Maria Widén.
Under vandringen går man cirka 20 kilometer per dag i pilgrimstakt och varje dag har man en pilgrimsmässa.
– Vi övernattar på olika platser. Mellan Vårdö, Kumlinge, Sottunga och Kökar tar vi oss med små båtar, säger Tabita Nordberg.
Varierande program
På fredagen börjar Franciskusfesten med en pilgrimsmässa som Marie Widén håller i och festligheterna fortsätter sedan med en psalmkonsert med Kökar röster och Philip Hällund.
– Eftersom festen hålls på Kökar vill vi även ha lokala inslag, säger Katarina Gäddnäs.
– Det är föreningen Franciskus som håller i evenemanget och gör allt arbete, men det är församlingen som är värd för festen, säger kyrkoherde Peter Karlsson.
Under Franciskusfesten ordnas det också samtal om konst med prästen Claus Terlinder samt ekumeniska samtal med Mikko Leistola, Bengt Grunér, Lennart Koskinen och Charles Talley.
– Den som vill kan också välja att delta i meditationsvandringar, en guidad vandring på Hamnö eller stillhetsyoga, säger Katarina Gäddnäs.
På söndagen får den som vill delta i samtal om bön och rörelse med Maria Repo-Rostedt och Laura Hellsten.
– Stillhetens yoga bygger på yoga med kristet innehåll. Yoga kan vara ett omdebatterat ämne inom kyrkan men den finns i andra religioner som buddhismen till exempel, säger Katarina Gäddnäs.
En katolsk mässa och en luthersk högmässa kommer även att hållas under festen.
– Men det viktigaste är ändå att få träffas och prata i all enkelhet och att låta sig inspireras av samtalen, säger Maria Widén.