Angelica Smulter bor i Kastelholm, Sund och är matte till sex hundar. Det är tre border collier, en holländsk vallhund, en malinois (belgisk vallhund) och en chihuahua.
Hur mycket tränar du med dina hundar?
– Med mallen (malinois) tränar jag inte nu. Men då den var yngre tränade jag en hel del. Med alla de andra tränar jag mer eller mindre.
Border collien Zapp tävlar Angelica mest med. De tävlar i tävlingslydnad och i brukssök.
– Jag har provat på både rallylydnad och agility men det passar inte mig. Jag tycker att både förare och hund ska ha roligt när de tränar tillsammans. Oberoende vad det är man gör. Då blir det bäst.
Hon berättar att det ibland kan gå mycket fel men att både hon och hund kan ha roligt tillsammans ändå.
– Jag brukar skratta, titta på hunden och säga att den är söt. Så fortsätter vi.
Angelica beskriver hunden Zapp som ”klassens clown”.
– Han är sprallig och vill verkligen visa upp sig, säger hon.
Hur mycket tid lägger du ner på träning med dina hundar?
– Mycket. Men det är min hobby och hundarna är också ett bra sällskap. Vi motionerar väldigt mycket, vandrar och tar promenader varje dag.
Angelica påpekar att med valpar ska man inte träna för mycket. Där är det främst vardagslydnaden som är viktig.
– Jag vill ha lydiga hundar så att jag kan ha dem med mig lösa och så att de fungerar tillsammans i flocken.
Små roliga tricks
För att engagera sina hundar på ett roligt sätt lär Angelica också dem att utföra små tricks.
Vad kan det vara för tricks?
– Allt möjligt, det är bara fantasin som sätter gränser. Men till exempel att skämmas, då lägger hunden tassen över nosen. Sedan har jag lärt Zapp att lyfta benet när jag frågar hur pojkarna gör.
Andra småtricks som man kan lära sin hund är att rulla runt, sitta vackert (sitta på bakbenen med frambenen uppe), backa, stå på bakbenen och dansa.
– Man kan också lära dem att gå in i en låda med alla tassar. Eller så kan man lägga fram ett lock eller annat där hunden ska lära sig att lägga en tass på locket. Det kan man sedan utveckla och lära dem att också använda baktassarna.
Men även här är det viktigt att hunden har roligt, det får inte bli något tvång.
– Man kan som ägare titta lite på vad hunden ”bjuder på”. Alltså vad den själv vill visa eller tycker är roligt att göra. Sedan utvecklar man det.
Hur lär man till exempel en hund att skämmas genom att lägga tassen över nosen?
– Jag gjorde så att jag satte fast en tejpbit, lite försiktigt, på nosen. Hunden vill ju få bort den och när han krafsade så fick han belöning samtidigt som jag sa skäms. Så lärde sig Zapp det trickset.
Bjuder på hela registret
Väl ute på gården är Zapp beredd att visa upp vad han kan. Han är ivrig och glad när matte ger honom olika kommandon.
– Att sitta fint med framtassarna uppe kan vara svårt för en del hundar. De kan tycka att det är lite läskigt. Men då kan man stå bakom hunden som ett stöd till en början, säger Angelica och visar hur man gör.
Hon visar också hur man kan ”frysa” hunden i ett visst moment.
Angelica kastar en leksak och ber Zapp vänta. Sedan får han tillåtelse att hämta leksaken. Men innan han kommer fram ger Angelica kommandot att han ska stanna. Zapp stannar tvärt och inväntar kommando att han får fortsätta.
– Det här är ett sätt att träna in fokus men samtidigt ska hunden kunna lyssna på förarens instruktioner.
Sedan visar Zapp upp hela sitt register när matte frågar om han är en katt. Han snurrar, sitter, ligger, skäller och skäms.
– Nej, jag frågade om du är en katt.
Till sist ruskar han på huvudet och får sin belöning.
Hur tränade du in det där?
– Jag killade honom lite i örat. När han ruskade på huvudet fick han belöning. Efter ett tag förstod han vad han skulle göra.
Tricks kan man träna in med vilken hund som helst, huvudsaken är att de är med på noterna. Kanske kan man, av olika orsaker, inte ta långa promenader i skog och mark. Men för att hunden ska få lite extra stimulans kan man lära den ett par tricks i stället.