Mul- och klövsjuka är en sjukdom som orsakar mycket stort lidande för smittade djur med klövar. Sjukdomen ger smärtsamma blåsor i mun och kring klövar samt feber. Djuren vill inte äta och får svårt att röra sig. Smittan sprider sig lätt genom direktkontakt mellan djur, men även med vinden, via redskap eller fordon och människor. Under vissa väderförhållanden kan smittan färdas med vinden flera kilometer över land och ännu längre avstånd över vatten.
Sjukdomen drabbar inte människor.
Europa har varit fritt från mul- och klövsjuka sedan ett större utbrott 2001 då 6,5 miljoner djur dog.
I ett pressmeddelande skriver landskapsveterinär Maria Borgström att det för närvarande råder importstopp i hela Finland eftersom även en annan virussjukdom, blåtunga som mest drabbar får, sprids i Europa. Mottagliga arter kan endast resa in i Finland med intyg, och risken för att mul- och klövsjuka kommer till Åland via smittade djur är därför liten.
”Men viruset är mycket tåligt och risken finns där ändå. Det viktigaste att tänka på är att det agera enligt uppsatta restriktioner vid hemkomst från utlandsvistelse”, säger Maria Borgström i pressmeddelandet.
Följande restriktioner råder:
- Personer som varit i kontakt med smittade djur, kött eller produkter:
- Får inte besöka någon gård med djur inom de närmaste fem dygnen.
- Personer som vistats i ett område med smittan:
- Får inte besöka någon gård inom de närmaste två dygnen.
- Rengöring av skor och kläder:
- Ska alltid göras före besök på en gård, oavsett tidsgräns.