Det tar på krafterna att vara ny i världen. Ett av lammen passar på att vila en stund.
Får brukar drabbas av de allvarligaste symtomen. Bilden på lammet är tagen i ett annat sammanhang.
Foto:

Bild

Djursjukdomen blåtunga sprids i Ålands närområden

Djursjukdomen blåtunga sprider sig i Ålands närområden. Nu uppmanar LR djurägare och veterinärer att vara uppmärksamma på möjlig smitta på Åland. 

I ett pressmeddelande skriver veterinär Laura Olander om smittan. Det första fallet av blåtunga noterades i Danmark för en månad sedan, och smittan har sedan dess spridit sig över stora delar av landet. Nu finns fall både i Norge och i Sverige, men Finland har ännu klarat sig. 

Enligt Laura Olander är blåtunga  en virussjukdom som drabbar idisslare som nötkreatur, får, getter och kameldjur. 

”Sjukdomen kan orsaka lidande för djur och stora ekonomiska förluster för djurägare. Blåtunga orsakas av ett orbivirus som har 24 olika serotyper. Den serotyp som sprids i Europa just nu är serotyp 3, vilken har orsakat allvarliga symptom speciellt hos får. Blåtunga är ingen zoonos, dvs sjukdomen smittar inte människor och smittan sprids inte heller med livsmedel”, skriver hon. 

Smittvägar

Blåtunga sprids främst av svidknott, och dräktiga djur kan överföra viruset till fostren. En annan smittväg är till exempel sperma, som kontaminerats med blod. 

Med tanke på den snabba spridningen i Ålands närområden ber LR både djurägare och veterinärer att vara uppmärksamma på möjlig smitta på Åland. 

Nötkreatur är ofta symtomfria medan får brukar drabbas av de allvarligaste symtomen. Det rör sig, enligt Laura Olander, om feber, sårig och svullen slemhinna i mun och nos, kraftig salivering, hälta och minskad mjölkproduktion. 

”Dräktiga djur som infekteras kan ibland kasta sina foster eller föda missbildade lamm eller kalvar. Hos vissa får kan tungan i sjukdomens slutfas svullna och bli blåaktig till följd av cirkulationsstörningar, därav sjukdomens namn”, skriver hon.

Vid misstankar om blåtunga ska ÅMHM eller LR meddelas direkt.

Sverige har, till motsats av Finland, nu förlorat sin sjukdomsfria status. Det betyder att idisslare inte mer kan importeras från Sverige till Åland. 

”Eftersom blåtunga är en virussjukdom finns det ingen behandling mot sjukdomen utan de smittade djuren behandlas enligt symptom. I de länder där sjukdomen förekommer används vaccineringar, men det är viktigt att komma ihåg att vaccination i Finland än så länge inte är godkänt.”

Hittat fel i texten? Skriv till oss