I Finström finns en gudstjänstgrupp för Finström-Geta församling. I Geta är underlaget för litet för en grupp men där finns ändå alltid frivilliga som ställer upp.
Hur länge har ni haft gudstjänstgrupp i Finström?
– Kanske fyra-fem år. Jag var till Mariehamns församling och kollade lite vad de gjorde. Sedan startade vi en i Finström, säger Jon Lindeman.
Det är sju-åtta medlemmar i gudstjänstgruppen i Finström. Men Jon Lindeman skulle gärna vilja ha med flera.
– Vi brukar träffas i början av september och då bestäms vilka som deltar de olika söndagarna fram till och med januari. I januari träffas vi igen för att bestämma vem som är med de olika söndagarna fram till midsommar. Sedan brukar vi ha ett uppehåll under sommaren, säger Jon Lindeman.
Hur många är med varje söndag?
– Vanligen två eller tre. Det beror också på om vi har procession. Då behöver vi vara flera.
Till kvällens möte har Jenny Jansson, Ann-Christina Kjeldsen och Andreas Sjöstrand kommit.
Varför är ni med i gruppen?
– För mig är Finströms kyrka min hemkyrka och mitt hjärta klappar lite extra för den. Jag sjunger med i kyrkokören så det känns naturligt att vara med, säger Ann-Christina Kjeldsen.
Andreas Sjöstrand deltar och är engagerad i flera församlingar.
– Men teologiskt klickar jag bäst med Finström-Geta församling. Därför är jag med här, säger han.
Olika erfarenheter
Jenny Jansson sjunger också med i kyrkokören och på det sättet blev hon engagerad i gudstjänstgruppen.
– Det är ett bra sätt för mig att gå i kyrkan. Att få vara delaktig och vara med och få mässan att flyta. Dessutom lär man sig mycket och man får tid att reflektera över bibeltexterna. Jag känner att jag gör något bra, säger hon.
Ann-Christina Kjeldsen berömmer Jon Lindeman för hans förmåga att få deltagarna att känna sig bekväma och delaktiga.
– Ibland kan man känna att man inte vill göra en viss sak men till slut har Jon ändå fått en att bli så bekväm med uppgiften att man gör den i alla fall, säger hon.
Deltagarna i gudstjänstgruppen är i olika åldrar och har olika erfarenheter i livet, vilket Jon Lindeman ser som en fördel.
– Alla har något att säga om texterna och kan komma med olika idéer och tankar om vad texten säger till dem. Under våra samtal får jag också ofta tips som jag tar till mig och sedan använder i predikan, säger han.
Gruppen läser söndagens bibeltexter och diskuterar sedan runt dem. De väljer psalmer som ska sjungas och om det ska vara procession eller inte.
– Det är oftast vid större högtider som vi har procession i kyrkan, säger Jon Lindeman.
Hur väljer man psalmer?
– Alla har nog en favoritpsalm som de vill sjunga. Sedan ska psalmerna passa just till den söndagen. Ibland finns det så många fina psalmer att det är svårt att välja, säger Jon Lindeman.
Gruppen försöker också att alltid välja en av de nyare psalmerna i psalmboken.
– En bra blandning av nytt och traditionellt är bäst, säger Jon Lindeman.
När man väljer att ha procession behövs minst fyra personer, två som bär ljus, en som bär korset och en som bär boken.
– Jag tycker att det är en så vacker inramning då gudstjänsten börjar med procession. Det händer något i kyrkan redan från början. Sedan tycker jag att det är så fint då alla knäböjer vid altaret för att visa vördnad och respekt. Det behövs det mera av i dag, säger Ann-Christina Kjeldsen.
Bjuda på något gott
En del saker som tidigare varit tradition eller en vana har under åren fallit i glömska.
– Ibland hittar man borttappade traditioner. Till exempel såg jag under en nattvard i en svensk kyrka att man hade två ljusbärare på varje sida. Det tyckte jag såg så fint ut, säger Jon Lindeman.
Han tycker att det är viktigt att man kan bjuda på något gott under gudstjänsten, något som man själv tycker om.
– Det ska vara så att man ska längta till söndagen och att man kan få besökarna i kyrkan att känna sig delaktiga även om de sitter i bänkarna.
Hur får man alla att förstå bibeltexterna, de kan ibland vara ganska svåra?
– Kanske man inte alltid behöver förstå allt. Man kanske kan ta en del av texten och känna att just den biten berör mig, säger Jon Lindeman.
– Att lyssna och fundera på vad texten väcker för tankar och funderingar tycker jag är fint. Det finns en betydelse bakom allt och personer med olika erfarenheter tar till sig olika saker, säger Ann-Christina Kjeldsen.
Alla i gudstjänstgruppen är eniga om att de har en bra gemenskap och att alla får komma med sina funderingar och tankar.
– Det ska vara roligt att vara med i gruppen, säger Jon Lindeman.