Jonna Granberg är utbildad socialarbetare och har jobbat med samtal på olika sätt under sin karriär: som kurator på BUP och som en av de som var med och startade ätstörningsenheten.
Att starta det egna företaget Dandelia är något Jonna Granberg har velat göra länge. Nu känner hon att tiden är inne.
– För att göra den här sortens sak behöver man ha tillräckligt med erfarenhet. Jag har väntat tills jag har upplevt att det är dags, säger hon.
Genom sitt jobb har hon sett ett behov för samtal och stöd i samhället som hon förutspår kommer fortsätta växa.
– Det finns många som mår dåligt, både barn och vuxna. Kraven på privatpersoner och organisationer blir allt större och det är svårt att hantera, säger hon.
Lägre tröskel söka hjälp
Jonna anser att det stöd som erbjuds i dagens samhälle inte räcker till för alla och vill därmed fylla en lucka med Dandelia.
– Ibland är det köer till psykiatrin, BUP eller skolkuratorer och psykologer. Ibland passar inte servicen som finns alla människor av olika orsaker.
Hjälplinjer som BRIS har gått heta sedan pandemins start. Med Dandelia vill Jonna erbjuda ett lokalt stöd som är lättillgängligt.
– Du kan komma till mig med vad som helst, det behöver inte vara några stora bekymmer, säger hon och fortsätter:
– Du kan behöva prata med någon om allt som livet innebär.
Jonna är utbildad inom den psykosociala metoden och läser för tillfället en psykoterapiutbildning med inriktningen KBT och ACT. Förutom stödsamtal för barn, unga och vuxna kan Dandelia även fungera som stödperson.
– Man kan behöva en till vuxen person utanför familjen. Det är en annan sorts tjänst och man jobbar på ett mera flexibelt sätt, säger Jonna.
Komma vidare genom samtal
Jonna ser de professionella samtalen som en propplösare i en smal flaskhals som kan lindra ångest och depression. Hon betonar att alla kan behöva hjälp någon gång.
De negativa tankarna bottnar ofta i att vi skapar en berättelse om oss själva i vårt huvud som sedan blir vår sanning.
– Berättelsen mynnar ut i tankar som ger känslor. Man kan arbeta med att se tankarna som endast tankar i stället för en verklighet och en sanning.
Hur vet man när det är dags att söka hjälp för sin psykiska hälsa?
– Det är inte så att du alltid behöver gå och prata med någon. Det hör till livet att man mår dåligt och det är okej att göra det. Men när du känner att du inte längre kommer vidare i dina tankar kan det vara bra att få ett utomstående stöd, säger Jonna.