Fredagen före alla helgons dag besöker människor gravplatserna runt om på Åland för att tända ljus och stanna till en stund för att minnas.
I Mariehamns församling kommer man i år att ha program från klockan 12 fredagen den 1 november i Mariakapellet på begravningsplatsen.
– Vi vill finnas där människorna är, det leder ofta till meningsfulla samtal, säger församlingspastor och sjukhuspräst Katarina Gäddnäs.
– I år satsar vi på olika målgrupper och har utökat programmet att innefatta även högläsning, samtalsgrupper om döden och om sorgens många ansikten, stilla musik och ljusandakt i minneslunden. Kvällen avslutas med en musikandakt, säger kaplan Jessica Bergström.
Kapellet är öppet mellan klockan 12 och 20 och allt börjar med att man kan lyssna på stilla musik. Sedan följer de olika programpunkterna.
– Man kan delta i alla eller komma och gå som man själv vill. Vi serverar även kaffe, varm saft och tilltugg, säger Jessica Bergström.
Döden en del av livet
Katarina Gäddnäs blir berörd när hon ser alla ljus på begravningsplatsen.
– Det är många som dött för länge sedan och ändå är det många som minns dem när en ljuskägla brinner vid graven, säger hon.
Att bjuda in till diskussion om viktiga livsfrågor som berör alla tycker både Katarina Gäddnäs och Jessica Bergström är viktigt.
– Alla sörjer i något skede av livet och då behöver det inte vara för att någon dött. Det kan vara andra saker också. Det är församlingens roll att finns där som en naturlig samtalspartner, säger Jessica Bergström.
Ibland tar folk kontakt med församlingen för diskussioner om sin egen död även fast man inte är sjuk eller döende.
– Det kan gälla praktiska frågor som leder vidare till djupare samtal, säger Katarina Gäddnäs.
– Allt detta är ett led i vår satsning att möta människorna där de är och vara relevanta i samhället, säger Jessica Bergström.
Alla kan komma till begravningsplatsen även om man inte har någon grav att besöka just där.
– Vid minnesstenen kan man sätta ljus och minnas de som finns begravda på andra ställen, säger Viktoria Öhman, församlingsträdgårdsmästare.
Hon säger att det är bra om man kommer och plockar bort ljusen senare eftersom kråkor och andra fåglar gärna åker i väg med ljusen och skräpar ner.
– Ljus som lyser upp gravgården i mörkret är väldigt vackert och stämningsfullt. Den som har möjlighet kan besöka en gravgård och känna stämningen och stanna till en stund och tänka på de som inte finns med oss längre, Katarina Gäddnäs.