Efter studenten bodde Nicole Eker ett år i London innan hon flyttade till Uppsala för studier.
– Jag är utbildad sjuksköterska och har arbetat fyra och ett halvt år inom barnakutsjukvård på Akademiska sjukhuset.
Sedan hösten 2023 studerar hon till specialistsjuksköterska med inriktning på barn och ungdom vid sidan om arbetet.
Det var i samband med utbildningen som Nicole Eker tillsammans med en kompis och en kollega ansökte om att få göra praktiken i Tanzania.
– När vi blev antagna startade en relativt lång process med olika typer av förberedelser så som vaccinationer, förberedande kurser från universitetet, visumansökan med mera.
Väl på plats tilldelades de varsin handledare.
– Jag och min studiekamrat Felicia valde att vara på flera olika avdelningar.
Ett barn dog per dag
På avdelningen för undernärda fanns barn som inte fått tillräckligt med näring, en del hade även andra underliggande sjukdomar.
– Barnens behandling bestod av mjölk, åtta gånger dagligen. Mjölken var vanlig komjölk mixad med vatten, olivolja och socker. Det var tufft att se dessa barn, men de får den hjälp de behöver.
På intensivvårdsavdelningen fanns mycket sjuka barn med en lägre överlevnadschans.
– Under tiden jag var där dog i princip ett barn per dag. Barnen var på avdelningen utan föräldrar. De fick besöka barnet två timmar per dag. Barnen som låg i respirator var lätt sederade och grät ofta.
Mycket var annorlunda mot vården i Sverige, både i omvårdnaden kring barnet, hygienrutiner och olika procedurer.
– En sak jag reflekterat över är att jag ändå inte mötte en enda missnöjd eller klagande förälder. När det gäller omvårdnad är jag van vid att barnet är i fokus i medan det där kändes att som proceduren ofta var i fokus.
Startade insamling
På brännskadeenheten fanns barn som blivit brännskadade av kokande vatten, het olja, varm gröt eller kläder som tagit eld.
– Barnen genomgick omläggningar av sina brännskador varannan dag. Till min förskräckelse gjordes det utan smärtlindring, lugnande eller sedering. Aldrig har jag hört mer hjärtskärande skrik. Som jag förstod det på en av läkarna handlar det till viss del om vad mammorna har råd att köpa för läkemedel.
Personligt
Namn: Nicole Eker.
Ålder: 28 år.
Bor: I Uppsala/Geta.
Yrke: Sjuksköterska, studerar till specialistsjuksköterska.
Endokrina systemet
Endokrina systemet är ett organsystem som fungerar som ett kontrollsystem som insöndrar kemiska signaler, vilka kallas hormoner. Hormonerna sprids i det kardiovaskulära systemet och påverkar avlägsna celler i specifika målorgan, där de styr en rad olika funktioner. Exokrina körtlar, som svettkörtlar och spottkörtlar, utsöndrar istället kemiskt material ut ur kroppen. (Källa Wikipedia)
En elvaårig flicka som varit med om en husbrand hade vårdats på sjukhuset sedan början av oktober förra året. Hon hade skador över hela kroppen och hade genomgått fyra hudtransplantationer.
– När jag frågade om flickan varit sövd i samband med omläggningarna fick jag ett nekande svar. Jag vågar knappt tänka på hur smärtsamt det måste ha varit.
Patienter i Tanzania har tre sätt att betala sina räkningar: genom donation, försäkring eller egna pengar.
– Vi frågade vad flickans vård kostat och blev visade en räkning på dryga 12,5 miljoner tanzaniska shilling, cirka 5.500 euro. Familjen hade inga pengar alls. Då bestämde vi oss för att starta en insamling.
Den privata insamlingen publicerades på Facebook.
– Efter en vecka kunde vi avsluta insamlingen när vi fått in hela beloppet. Räkningen är nu betald. Vi har fått veta att flickan är skuldfri och hemma igen. Jag vill verkligen tacka alla som bidragit, säger Nicole Eker.