Ålands medlingsbyrån har funnits sedan 2006. Det finns 18 medlingsbyråer i hela Finland. Ålands fredsinstitut är leverantör av tjänsten som är frivillig och kostnadsfri.
– Tjänsten grundar sig på finska lagen om medling, säger Petra Granholm.
Vid Ålands medlingsbyrå har man ett tema ; ”Rättvisa”.
– Man kan fråga sig vad rättvisa är och hur man ska uppnå det. Det är kärnan i medlingsverksamheten, att hjälpa till att nå rättvisa bland tvistande parter, säger Petra.
Syftet med medlingen är att få parterna att hitta en lösning av tvisten som båda kan leva med.
– När man kommer hit och sätter sig vid bordet är det frivilligt. Medlarens arbete är att se till att båda parter får komma till tals och berätta sin syn på saken, säger Petra.
Det är naturligt att parterna ser på det inträffade på olika sätt och det är viktigt att båda får berätta med hur de ser på saken och hur de känner.
– Det kan vara mycket känslor med i processen, från båda sidor. Därför är det viktigt att båda parter verkligen får komma till tals lika mycket och att de förhoppningsvis då kan få en insikt i hur den andra känner och ser på konflikten. Det är en inbjudan att öppna sitt hjärta, säger Mirjam Lukola, handledare i medling.
Prata och lyssna
På Åland finns ett 20-tal frivilliga medlare som gått utbildningen.
– Det är alltid två frivilliga medlare med då parterna möts. Medlarna ska vara opartiska men även se till att parterna känner sig trygga och att båda får taltur, säger Petra.
– De ställer också frågor för att få fram vad parterna tänker och känner, säger Mirjam.
Innan de tvistande parterna sätter sig vid bordet i Ålands medlingsbyrås lokaler finns möjlighet för parterna att ha enskilda möten med medlarna.
– Trots att man börjat en medlingsprocess kan man välja att avsluta den när man vill. Alla ärenden behandlas också konfidentiellt, säger Petra.
Man kan komma till medlingsbyrån som parter i brott eller tvist men ärenden kommer också från polis och åklagare.
– De tar kontakt då de tror att tvisten eller brottet kan lösas genom medling, säger Petra..
– Man blir inte märkt på något sätt, säger Mirjam.
Ålands medlingsbyrå utför också medling för barn och unga.
– När det gäller ungdomar kan medlingen också ske i grupp, säger Mirjam.
Förlikningsdokument upprättas
Om och när parterna förlikas upprättas ett dokument som medlarna och parterna skriver under.
– I avtalet har man kommit överens om ersättningar eller en arbetsinsats. I Finland har det blivit allt vanligare att man kommer överens om olika arbetsinsatser, speciellt när det gäller ungdomar, säger Petra.
– Det är också viktigt för den drabbade parten att få ett förlåt. Det ger en oerhörd lättnad för båda parter tror jag, säger Mirjam.
Är det många medlingsärenden på Åland?
– Just nu har vi ganska lugnt på grund av pandemin. Vi har möjlighet att ta emot parter som vill komma till bordet. Det bygger på att parterna är redo att komma fram till en förlikning. Man ska också vara medveten om att man ska vara beredd att arbeta för att få till en medling. Det är inget som levereras utan arbete, säger Petra.
I dag finns också möjlighet till medling on-line.
– Det är ett nytt sätt att medla på. Man behöver då säkerställa att personen är ensam i rummet vid tillfället, säger Mirjam.
Efter en lyckad medling är oftast båda parter väldigt lättade. Konflikter tär oftast på humöret och kan också drabba de närmaste.
– Ett citat av poeten Rumi passar väldigt bra i dessa sammanhang, ”Det finns en plats bakom rätt och fel, vi möts där”, säger Petra.