Kaj Backas tycker att han har tur då han för det mesta fyller runt midsommar.
– Mitt första kalas hade jag när jag var sju år, följande blev då jag fyllde 30. Sedan ytterligare ett då jag fyllde 40. Men då jag fyllde 50 åkte jag till Göteborg för att lyssna till AC/DC. Vi hade kommit överens om att träffas halvvägs, säger Kaj och skrattar.
Därför blir det inte något speciellt firande i år eftersom han fyller på midsommarafton.
– Det firas runt om ändå det räcker väl, säger han.
Kaj utbildade sig till idrottsinstruktör och blev klar med utbildningen 1979.
I ungdomen var han en framgångsrik löpare och representerade Finlands juniorlandslag i friidrott. Han har fortfarande det finska rekordet på 1.500 meter hinder för 16-åringar.
– Kanske har jag flera rekord kvar eftersom åldersindelningen i dag är annorlunda, säger han.
Idrott har följt Kaj genom livet och det är kanske därför valet att utbilda sig till idrottsinstruktör låg nära till hands.
Första jobbet efter utbildningen blev som lärare. Han jobbade både i högstadieskolor och vid Ålands yrkesskola.
– Jag jobbade ganska många år som lärare men med bara ett års tillförordnande kändes det lite osäkert efter vi köpt hus i Ytterby, säger han.
Kaj fick arbete vid Ålands motionsförbund.
– Det första jag fick göra var att gå runt och tigga pengar, ordna lotterier och annat så jag skulle få lön, säger han och skrattar.
Specialutbildning inom autism
Men så småningom började arbetet som verksamhetsledare att rulla på med olika aktiviteter som motionslopp och den populära Kommunlunken.
– Kommunlunken engagerade många och tack vare flera eldsjälar, som Uffe Andersson vid Ålands Radio, ordnades den många år. Men på grund av kommunerna avslutades Kommunlunken.
Kaj började sedan jobba inom omsorgen där han bland annat blev engagerad i Husbandet som han än i dag spelar och övar med.
Han jobbade också som speciallärare och gick sedan en specialutbildning inom autism.
– Där fick vi utbildning inom metoden ”Teacch”. Jag lärde mig också att göra program specifikt för personer med autism. Det passade mig bra eftersom det inte är helt olikt träningsprogram som jag sysslat med tidigare, säger Kaj.
Allt detta började egentligen med en autistisk flicka som kom hem från omsorgsboendet Kårkulla och Kaj kände att det passade honom alldeles utmärkt.
Sedan blev jag handplockad att jobba med en elev vid Träningsskolan.
– Jag sa att jag tar det om jag kan jobba med eleven genom hela utbildningstiden vilket jag sedan fick.
Hur kom du att senare jobba som fritidsledare?
– Jag var ordförande i fritidsnämnden i Jomala på den tiden. När Ninna Schröder gick bort och man sökte en ny fritidsledare sökte jag tjänsten och fick den.
Som fritidsledare i Jomala verkade Kaj i många år innan han kände att han ville röra på sig och få nya utmaningar.
Många aktiva barn
Kaj fick jobb i Eckerö, både som lärare och fritidsledare. Där jobbade han i ett år innan han fick arbetet som fritidsledare i Hammarland.
– Jag har i dag fler aktiva barn och unga i Hammarland än jag hade i Jomala. Kanske beror det på att barn och unga på landet inte har samma möjlighet att ta sig till stan och delta i olika verksamheter där, säger han.
Kaj tycker att man borde sprida ut idrottsverksamheten och bidragen både på landet och i skärgården.
– I dag går 80-85 procent av alla bidrag till föreningar och förbund som är registrerade i Mariehamn, både när det gäller kultur och idrott. Ska sedan barn från landet delta så får de naturligtvis betala för att få vara med, säger Kaj fundersamt.
Då Kaj inte jobbar, vilket är en hel del, är det promenader med hunden Tyson som tar en hel del av hans tid.
– I tid så promenerar jag lika mycket nu som jag sprang då jag friidrottade. Men sträckorna blir inte lika långa förstås, säger han.
Att skruva på bilar och annat är ett annat stort intresse.
– Jag har hållit på att skruva på en Volkswagen cab från 1953 sedan jag fick körkort. Det tar tid eftersom jag försöker få den allt mer i original. Det viktigaste är inte att den ska bli klar utan det är själva skrivandet.
Även barnbarnen är viktiga för Kaj och då de kommer läggs allt annat åt sidan.
Vad har du för framtidsplaner?
– Jag har egentligen inte några. Jag har några i min närhet som behöver min hjälp, sedan är det barnbarnen som jag vill umgås med och så har vi fem katter och en hund som också vill få uppmärksamhet. Jag trivs här i Ytterby, jag trivs med mitt arbete och med det jag har runt mig så jag känner att jag är nöjd med tillvaron som den är.
» Födelsedag 60 år
Kaj Backas
Namn: Kaj Olof Backas.
Född: Den 21 juni 1959 i Mariehamn.
Bor: I Ytterby, Jomala.
Yrke: Fritidsledare i Hammarland.
Familj: Frun Lisso, sonen Alexander, två barnbarn, fem katter och en hund.
Intressen: Idrott, musik, bilar.
Firar: Firar inget speciellt.
Nina Eriksson