Han är i startgroparna för en semester på Kanarieöarna när han tar emot i hemmet på Solberget därifrån man vanligen har en storslagen utsikt, men just denna dag är det jämntjockt och grått. Inomhus är det ombonat och väggarna pryds av konst av Jonas Wilén.
Kontakterna till Åland har livet igenom varit täta men flyttlasset hit gick 2006. Sedan pendlade han till sitt arbete vid Åbo Akademi i Vasa ändå till 2018 då han slutligen bosatte sig här och gick i pension.
Han beskriver sig som en nyhetsknarkare och dagligen läser han åtta till tio olika medier.
– Men jag uppskattar de djupa analyserna och de mediehus som fortsättningsvis ger journalisterna tiden att gå på djupet. Helsingin Sanomat är en förebild där.
Nationalism och isolation oroar
Han vill helst inte göra en traditionell födelsedagsintervju där man går igenom livets olika skeden. Det han brinner för är politik och samhälle och helt naturligt letar sig samtalet in på de områdena.
– Jag irriterar mig på att man så lättvindigt säger att olika stater gått i en mer högerextrem riktning, till exempel Sverige och Grekland. Men det är inte alls fallet. De här nya krafterna har inte en traditionell höger-vänsteraxel där synen på ekonomi och statens roll i samhället är tongivande. I stället är de här populistiska partierna ultranationalistiska och värdekonservativa och det är det som oroar mest. Om länder vänder sig inåt försvåras det internationella arbetet och de helt avgörande frågorna som klimatet, energi, säkerhetspolitik, potentiell emigration och flyktingströmmar får ingen lösning. Här krävs samarbete och övernationella beslut.
Göran Djupsund säger att han på mikroplanet ser lite samma tendenser på Åland även om han medger att det kan verka långsökt.
– Också här ropas det om åländskhet och vissa ser Finland som den stora motparten och även här vänder man sig lite inåt, särskilt på högsta politiska nivå nämligen i landskapsregeringen. Inte alla partier, men vissa. Jag tror inte man på högsta politiska nivå inser att det här noteras på fastlandet med verkligt höjda ögonbryn och rynkade pannor. Jag tror till exempel inte att det var en händelse att förra Ålandsministern Anna-Maja Henriksson (SFP) tröttnade. Allmänhetens inställning till Finland är däremot inte alls lika avog längre, där har inte minst pandemin inverkat och man såg till exempel nyttan med alla de finska turisterna.
Demografin en ödesfråga
Göran Djupsund bekymrar sig för den åländska demografin. Om läget är allvarligt i Norden och Finland är det än mer allvarligt på Åland.
– Jag har studerat de åländska siffrorna och olika ålderskategorier och åldersstrukturen är åt fanders. Andelen 80- plussare och 85-plussare håller på att bli riktigt stor och det är inflyttning av folk i arbetsför ålder som behövs.
Han säger att det framför allt behövs inflyttning av entreprenörer och företag och man måste göra inflyttningen för dem enkel.
– Men det är allt annat än enkelt på grund av bland annat skattegränsen och näringsrätten. De stora partierna på Åland borde kunna sluta nån typ av borgfred kring stora frågor och se längre än mandatperioder. Vissa frågor borde helgas, så som ekonomi, demografi och inflyttning och där borde man kunna nå en samsyn som man jobbar för på lång sikt. Man borde helt enkelt skilja på stora ödesfrågor och dagsaktuella frågor.
Överlag är Åland enligt Göran Djupsund lite för litet för en hård gränsdragning mellan opposition och regering.
– Jag kan tycka att valen kommer för ofta.
Ett stort problem är att det är så svårt att få folk, särskilt kvinnor, att ställa upp i val.
– Överlag är tiderna sådana att man bara kan fatta tråkiga politiska beslut kopplat till ekonomi och konjunkturen. Det och att man i dag riskerar bli överöst av kritik om man ställer upp är säkert avgörande för att det är så svårt att hitta kandidater. Här har inte sociala medier gjort saken bättre heller. Jag förstår precis varför man inte vill ställa upp och bli en spottkopp.
Inga fler valkvällar som kommentator
Under många riksdagsval i Finland har man kunnat se Göran Djupsund som expert i teve under valkvällarna men nu är det slut med det.
– Jag kommer inte att sitta som kommentator i tevesoffan i vår när det är riksdagsval. Det får vara slut med det nu.
I stället har han startat upp ett litet konsultbolag där han har olika sakkunniguppdrag och forskningsuppdrag.
– Det har fyllt det intellektuella behovet att så att säga jogga hjärnan. När jag flyttade hit tänkte jag att jag måste hitta rutiner för min vardag så jag inte blir sittande hemma. Och det har jag lyckats med. Jag spelar tennis, squash och badminton både här och med gubbarna på Föglö.
Att flytta till Åland på heltid blev i stort bättre än han hade tänkt sig.
– Jag har alltid haft kontakter hit och känt mig hemma här. Men jag hade inte ett eget umgänge, utan det fanns via min fru Ann-Louise. Nu har jag både via idrotten och via olika jobbmässiga uppdrag lyckats skapa mig ett eget umgänge och det har blivit så mycket bättre än jag vågade hoppas på.