Ålandstidningen träffar Jan-Erik Eriksson och Anna-Lena Wendt och hundarna Änna, Aska och Sonja en solig dag i Eckerö. Aska har placerat sig ståendes nere i vattnet, för att svalka. Intresset för hundar har varit en naturlig del i duons liv, och fungerar i dag som passion och jobb för båda – i olika utsträckning.
– Det fanns tax i familjen när jag var liten. Jag har själv haft hund så ofta det fungerat men inte i alla skeden i livet, utan när det varit praktiskt möjligt. Om inte jag har haft själv har pappa eller farfar haft, berättar Janne.
Det är Anna-Lena som jobbar heltid med hundar medan Janne har det som ett extraknäck vid sidan av sitt ordinarie arbete.
Även Anna-Lena växte upp med hundar och hennes intresse för att tävla växte fram i takt med att hon sysslade med ridsport.
– Det är lite lättare att tävla med en hund som man kan ta med i bakluckan än en häst, säger hon med ett skratt.
Anna-Lena och Janne driver idag gemensamt Svartalwen's Kurser och Träning som både erbjuder kurser och träningstillfällen och har hunduppfödning.
Anna-Lena har under många år haft uppfödning av Flatcoated retrievers och den huvudsakliga verksamheten ligger i Mölndal, just utanför Göteborg.
Fågeljakten
Janne skaffade en hund för att få en apportör till fågeljakten och en trogen jaktkamrat. Det är jakten som fungerat som inkörsport för hundintresset. Inom fågeljakten fanns det tidigare ingen tradition av apportörer, utan man brukade ro ut och hämta det skjutna viltet.
– Det är i stället väldigt praktiskt att ha någon som kan hämta åt en, säger Janne.
– Man får också en jaktkamrat, det ger en extra dimension, fortsätter han.
För Janne föll då valet på rasen Flatcoated retriever.
– Det är en väldigt tålig ras som kan arbeta länge i kallt vatten. Man behöver en hund men bra fysisk och mental förmåga för till exempel fågeljakt, säger Anna-Lena.
Liknande jaktkultur
Inom jakten brukar man göra en grov uppdelning i två slags hundar: de som jobbar före och de som jobbar efter skottet.
– En bra jakthund har inte några problem med att byta jaktområden. Utmaningarna där ligger i det byråkratiska, att så smidigt som möjligt flytta hunden mellan två olika länder. För hunden i sig spelar det ingen roll om den är i Skåne eller Lappland, säger Janne.
– Vi reser runt i hela Norden och apporterar och jakten bedrivs på ungefär samma sätt överallt här, berättar Anna-Lena.
– I stort sett är det samma typ av jaktkultur, säger Janne.
Aska och Sonja vana på prispallen
Att börja tävla föll sig naturligt också för Janne och både Jannes Sonja och Anna-Lenas Aska har fått mycket fina tävlingsresultat.
– Det har ju så klart också eldat på intresset.
Jakttävlingarna är uppbyggda med olika sorters jaktprov uppdelat på flera moment. Hundarna utsätts för olika scenarion som alla är relaterade till en jaktsituation.
– Huvudmomenten är markeringsarbete, där hunden ska memorera flera nedslagsplatser och sen hämta in så fort som möjligt, fritt sök på ett större område samt dirigering i form av att ägaren vet var viltet ligger och ska enbart med signaler och handtecknen leda hunden dit, berättar Anna-Lena.
Grundlydnad A och O
För att uppfostra en god jakthund är god grundlydnad en viktig förutsättning.
– Man behöver kunna lita på sin jaktkamrat, säger Janne.
– Det är aldrig försent att lära gamla hundar sitta. Man kan alltid förbättra lydnaden hos hunden, oavsett ålder, berättar Anna-Lena.
Lydnad och följsamhet är färskvara hos hunden och behöver underhållas regelbundet, medan sökarbete snarare sätter sig i benmärgen. Olika hundraser har också olika förutsättningar för vad som är enklare eller klurigare att lära.
– Det måste man komma ihåg: alla hundar är olika, säger Anna-Lena.
– Innan man skaffar hund är det viktigt att tänka över sina förutsättningar och mål. Tänker du jaga med hunden eller inte? Vilken typ av jakt tänker du i så fall bedriva? Det kan bli väldigt olyckligt om man väljer hund efter utseende och det är en hund vars personlighet inte alls matchar med din livssituation, fortsätter hon.
– Det kan lätt bli problem och att hunden blir orolig om de inte aktiveras tillräckligt, säger Janne.
Glad hund, glad familj
– Förutsättningarna för en bra relation med sin hund och att en familj med en hund fungerar bra är att grundlydnaden finns. Min rekommendation är att alltid grunddressera hunden det första man gör. Man kan gärna anmäla sig till någon kurs för att själv få de rätta verktygen till att jobba med hunden. Är man det minsta osäker på hur sin hund kommer reagera i en situation, håll den alltid kopplad, säger Anna-Lena.
Att läsa på innan man skaffar en hund är essentiellt för både hundens och ägarens bästa.
– Köp inte en jakthund om du inte tänker jaga med den till exempel, säger Anna-Lena.
– Alla hundar har mer eller mindre av ett arv och en instinkt att jaga. Det måste man tänka på som ägare. Det finns exempel på pudel som fungerat utmärkt som älghund, så man kan inte heller bara se till rasen, fortsätter Janne.
Att träna många olika saker med hunden har ingen konflikt.
– Man kan gott träna både agility, eftersök och jaga. Det kan rent av stötta varandra och uppmuntra inlärningen, avslutar Anna-Lena.
Alexandra Gäddnäs