Aron Vik möter upp besökare i Saltviks kyrka. Han berättar gärna om de olika föremålen, kyrkan och annat som besökarna vill veta.
Det var den 10 juni som kyrkan öppnade portarna för sommarbesöken och Aron är den första av flera värdar som ska jobba i kyrkan i sommar.
– Jag ska bara vara här en vecka. Men jag skulle gärna vara här längre. Jag tycker att det är ett bra jobba att vara kyrkvärd. Det finns en hel del intressanta saker här att titta på, säger han.
Har du haft många besökare?
– Första dagen kom det ingen. Men sedan har det bara ökat på. I dag har jag haft en hel del besök, säger han.
Vad vill besökarna veta?
– Det är olika. En del vill bara gå runt och titta andra vill veta mera om målningar, tavlor och när kyrkan byggdes.
Aron har fått information om kyrkan som han läst innan han började sitt arbete som kyrkvärd.
Har du själv några favoriter i kyrkan som du gärna berättar om?
– Det skulle vara den stora målningen här på norra väggen. Den föreställer Jesus då han går uundan för att be i Jetsemane. Jag tycker om historien bakom tavlan. Det var två bönder som köpte tavlan i Åbo. De gick med den till prästen och sa att de donerar tavlan om de får bli begravda på kyrkogården utanför kyrkan, på den gamla kyrkogården. Prästen sa ja och nu hänger tavlan här, säger Aron.
I kyrkan finns också två altartavlor, en bakom altaret och en på sidan om.
– Den äldre som är på sidan om är från 1400-talet. Den nyare, som är mera färgrik, gjordes i Åbo på 1600-talet.
Kyrkan byggdes ut
Aron berättar också att predikstolen har flyttat plats ett antal gånger. Först fanns den vid ingången till kyrkan, senare flyttades den framåt till höger i kyrkan.
– Men så flyttades den igen till vänster sida. Men det blev inte heller bra så den flyttades tillbaka till höger sida där den finns i dag, säger Aron.
Även dopfunten med sin speciella form finns i koret.
– Den är som en fyrklöver. Egentligen var den formen av dopfunt reserverad för domkyrkor. Men Saltviks kyrka har en gång i tiden varit en centralkyrka så det kanske räknades som en domkyrka då, säger Aron.
Saltviks kyrka har också byggts till. Koret är en ny del av kyrkan.
– Kyrkan blev för liten, speciellt vid högtider så man valde att bygga ut den. Även kyrktornet har fått byggas upp igen efter ett oväder. Det rasade och man valde sedan att bygga upp det igen och den gången gjorde man det tjockare så att det skulle stå emot alla stormar.
Aron berättar också att det en gång funnits en kvinnoläktare i kyrkan men att den rivits. I stället finns det nu en orgelläktare med en orgel från 1970-talet på plats i kyrkan.
Även korset med Jesus, som hänger på höger sida i kyrkan, är från 1200-talet och lika gammal som kyrkan. Det drar till sig blickarna från besökare.
– Ovanför och på båda sidor på korset finns tre av evangelisterna, vilket är lite speciellt, säger Aron.
Få bevarade kyrkmålningar
Just innanför ingången från vapenhuset finns ett släktvapen på väggen. Också det är skänkt till kyrkan.
– Det var en major i armén vars son dog. Han ville få sin son begravd i kyrkan och donerade då släktvapnet till församlingen. Sonen borde vara begravd här på vänster sida, säger Aron.
På vänster sida i kyrkan finns också en tavla av den sista måltiden som Jesus hade med sina lärjungar. Den är gjord 1659.
– Sedan har vi en del kyrkmålningar på väggarna, men inte så många. En del symboler är från Vikingatiden. Bland annat en symbol för solen. Det blev senare omdöpt till hjulkors i den kristna tron.
I torndelen av kyrkan finns en stor tavla som föreställer S:t Göran och draken. Den är målad av Mårten Johansson omkring 1660.
Är det mest turister som kommer hit för att titta på kyrkan eller kommer också ålänningar?
– Det har varit bara turister här under de här dagarna som jag varit här. De har kommit från Sverige, Finland och Danmark.
» Saltviks kyrka
Saltviks kyrka är tillägnad Jesu moder, jungfru Maria. Kyrkan är byggd i röd granit och är uppförd på mark som vid utgrävningar givit arkeologiska fynd ända från vikingatiden. Man har daterat att de äldsta delarna av kyrkan, tornkyrkan, vapenhuset i söder och långhuset, byggts under sena 1200-talet, början av 1300-talet.
Nina Eriksson