I hamnen i Ushuaia i Argentina står fartyget ms Hondius från Oceanwide Expeditions.
Det är dags att gå ombord för en expedition till den Vita Kontinenten, Antarktis.
Klockan 5 på morgonen var hamnpromenaden i Ushuaia, Argentina tom på folk så när som på ett par andra turister, som säkert också vaknade tidigt på grund av tidsskillnaden. Den starka härliga doften av saltvatten förflyttade mig 30 år bakåt i tiden, till minnet av hamnpromenader i min hemstad vid Svarta Havet. Jag brukade titta på fartygen och försöka gissa vilka länder och kontinenter de kom från och vilka äventyr som besättningen varit med om.
Ushuaia grundades en gång i tiden som en fängelsekoloni men är idag en spirande turiststad med två högsäsonger: vinter (vår sommar) för skidåkning och isklättring samt vår-sommar (vår senhöst + vinter) för hiking, båtutflykter samt resor till Antarktis.
Jag plockades upp klockan 8.50 på morgonen för avstämning med doktorn från föregående resa. I hamnen stod vårt skepp, Hondius, från Oceanwide Expeditions, och nu börjar det kännas på riktigt, vi ska till den Vita Kontinenten!
Varje fartyg som åker till Antarktis måste ha en läkare ombord för det kan ta en till två dagar innan hjälp kan anlända eller transport ske i händelse av svårare sjukdom. För det mesta handlar det om vanliga primärvårdsåkommor men man ska också kunna hantera akuta sjukdomsfall och trauma. Förut har man kunnat känna sig ensam när man jourade natt på akuten och bakjouren hade en halvtimme inställningstid vid behov. Men att vara den enda ansvariga läkare ombord på ett fartyg till Antarktis har tagit definitionen av “ensam” till en helt ny nivå.
När fartyg avgår från Ushuaia åker man först ut genom Beaglekanalen, ett sund som fick sitt namn till äran av HMS Beagle, ett forskningsfartyg som kartlade de sydligaste delarna av Sydamerika 1826-1830 med ingen mindre än Charles Darwin ombord. Därefter äntrar man det ökända Drakesundet som är uppkallat efter den berömda brittiska upptäckaren Francis Drake. Guiderna brukar skoja om man får se ”Drake Lake” eller ”Drake Shake”, beroende på vilket humör vädergudarna är på för stunden. Vi hade hyfsat tur med vädret så det gungade en del, men inte allt för farligt.
De två dagarna på sjön det tar att passera Drakesundet går i lagom tempo: en del läkarkonsultationer, en del hjälp till expeditionsteamet med diverse saker, titta på några föreläsningar om pingviner, valar och oceanen, samtal med passagerare och besättningen, lära sig lite extra tips och tricks från våra eminenta fotografer, träna på besättningens lilla gym, spana efter isberg och valar uppe på kaptensdäcket. Tiden har gått fort!
Att se mitt livs första isberg kändes stort, bokstavligen. När temperaturen ute föll under 0 grader träffade vi på fler mindre och större isberg och vi började också närma oss det första stoppet före den Antarktiska halvön - Sydshetlandsöarna.
Denna ögrupp består av totalt 18 större och mindre öar och vi fick äran, tack vare ett stort antal kinesiska passagerare ombord, att besöka den kinesiska forskningsstationen med det passande namnet Great Wall Station. Trots att det egentligen mest rörde sig om lite baracker och byggnader så kändes det ändå coolt att få gå iland där och titta omkring. Antarktis kallas också för den internationella kontinenten, det finns 70 permanenta forskningsstationer fördelat på 29 länder. Man måste verkligen vara dedikerad sitt jobb och forskning om man väljer att ta uppdrag på denna ogästvänliga kontinent!
Fortsättningen följer och i del 2 kommer Antarktis, pingviner, sälar och mera om livet som läkare ombord expeditionsfartyget.
Marina Donner