Idén fick Laura när hon blev inbjuden till ett naturvetenskapligt forskningsprojekt om celler där olika specialiserade naturvetare jobbar tillsammans.
– Min ena uppgift är att följa med och fundera på om de har någon sorts etik i och med att projektet gäller cellen och livet. Den andra aspekten handlar om kommunikation. Jag följer med hur de olika forskarna pratar med varandra, säger Laura Hellsten
Hanterar problem
Hennes uppgift är att observera hur forskarna hanterar problem och utmaningar under projektets gång. Men det är inte bara kommunikationen internt i forskningsteamet som hon observerar, utan även hur allmänheten förstår forskningen.
– Jag tar reda på vad vanliga människor tänker när de möts av forskarnas arbete, säger Laura Hellsten.
I mötet med allmänheten hade forskarna en idé om att göra forskningen mer lättillgänglig genom konstnärliga uttryck.
– När jag fick höra det tyckte jag att det var jättespännande att forskare talar med konstnärer och tyckte att vi måste göra något mer av det.
Där föddes idén till ett mer övergripande tvärvetenskapligt och konstnärligt projekt som hon har valt att döpa till ”Avtryck i det okända”.
– Jag var intresserad av att följa upp processen. Vad händer när en forskare och en konstnär möts? Forskarens uppgift är att berätta om sin forskning medan konstnären uttrycker det den förstår, säger Laura.
Spetsforskningsenheter
Samtliga profileringsområden och spetsforskningsenheter vid Åbo Akademi har bjudits in till att medverka i processen. Även åtta konstnärer som musiker, bildkonstnärer, arkitekter och dansare deltar.
– Inga ordkonstnärer deltar eftersom text är det som forskare vanligtvis håller på med, säger Laura.
Under 2020 drog projektet igång med hjälp av finansiering från Svenska kulturfonden. Då fick konstnärerna välja vilken forskare de ville arbeta med. Nyligen fick projektet ytterligare finansiering vilket möjliggjort framtida vernissager.
– Vi planerar flera evenemang som vi hoppas allmänheten kan delta i. Vad väcker det här för känslor, tankar och idéer hos dem?
På projektets hemsida kommer man som bsökare att titta på videor från konstnärernas arbetsprocesser och interaktionen forskare och konstnärer emellan. Laura har även en idé om att forskarna ska få presentera sina projekt muntligt i videor som allmänheten kan kommentera på.
– Vi vill bygga upp en interaktiv del för en större publik.
Vetenskapens natt
Under vetenskapens natt den 24 september ska majoriteten av konstverken från ”Avtryck i det okända” presenteras. Laura kommer även att skriva artiklar om det som hon har kommit fram till.
– Det blir mest texter i olika format. Jag tror inte att det blir en bok av det här, men det får vi se, säger hon.
Vad tar du med dig från det här projektet?
– Hittills verkar det vara så att en god förutsättning för att goda samtal ska kunna ske är att båda parter är passligt obekväma, att båda kommer in med inställningen att de inte kan något om ämnet och inte är experter. Den ödmjukheten och sårbarheten verkar skapa en öppning för att verkligen lyssna till den andra och då uppstår jättegoda samtal, säger Laura och fortsätter:
– Många missförstånd människor emellan tror jag ofta beror på att man förväntar sig att den andra ska vara likadan som en själv. I det här projektet vet de som möts att den andra är från en annan värld samtidigt som man har ett gemensamt uppdrag, där sker något nytt.