Varje tisdag, om det inte är en röd dag, träffas medlemmar i tai chi-föreningen Vita Tranan för att träna tillsammans. Sommartid från och med juni till och med augusti tränar man utomhus.
– Det är skönt att träna utomhus. Man får mera luft i lungorna och det känns bättre på något sätt, säger Ann-Mari Nordblom.
Vintertid tränar medlemmarna i yrkesskolans gymnastiksal.
– Det har vi gjort länge. Det är en bra träningslokal. Men visst är det bättre att vara ute.
Vad är bra med tai chi?
– Det är ett sätt att hålla kroppen i form. Alla muskler får vara med och jobba. När man hållit på länge, som jag gjort, kan man också uppleva det som meditativt.
Det gäller att göra övningarna rätt, med kroppen i rätt position. Rörelserna görs långsamt där utövarna har möjlighet att sjunka in i sig själva och ”jorda sig”. Man kan få sänkt blodtryck och många tycker att det är avstressande när de väl knäckt koden med tai chi.
Vad är svårast med tai chi?
– Egentligen är det inte alls svårt. Men en del som börjar kan känna sig stressade över att det går så långsamt. Många i dag är vana med att allt ska gå så snabbt. En del kan tycka att rörelserna är svåra till en början och tror att det då inte är något för dem. Tålamod är viktigt.
Mediskurs för nybörjare
Ann-Mari berättar att hon för ett par år sedan klämde båda benen riktigt illa.
– Jag gick med kryckor i två veckor och hade det verkligt besvärligt eftersom jag inte kunde gå ordentligt. Men tai chi kunde jag göra, vilket var märkligt. Men jag tror att kroppen känner igen rörelserna.
Efter fysiskt tunga jobb, som till exempel att plocka gurkor, har Ann-Mari gjort tai chi och tack vare det har hon inte haft någon träningsvärk.
Kan vem som helst börja med tai chi?
– Alla kan oberoende av ålder. Det finns ingen åldersgräns. Jag vet en äldre dam som utövar tai chi och hon önskade att hon börjat tidigare, säger Ann-Mari.
Nu i höst ordnas det en kurs i tai chi för nybörjare vid Medis. Ledare för kursen är Tuire Ruokosuo. Hon har under flera år kommit till Åland för att dra kurser i tai chi.
– Till vår förening har hon kommit tre gånger per år. Då går hon igenom de olika rörelserna och vi får hjälp med olika justeringar. Annars hjälper vi varandra.
Hur gör man om man vill börja med tai chi?
– Man behöver först gå en kurs för att lära sig första delen i ett slowset. Det är basen i hela tai chins form.
Det som också krävs är balans. Men det kan man träna upp enligt Ann-Mari.
– Sedan är det bara tålamod som gäller. När man väl lärt sig lite vill man bara lära sig mer och mer.
Ett sätt att leva
För att utöva tai chi behövs inte heller någon dyr utrustning.
– Bra skor, utan klack och mjuka kläder är det som behövs, säger Ann-Mari.
För henne har tai chi blivit en del av vardagen där hon ofta tänker på hur hon rör sig.
– För mig är det ett sätt att leva. Jag har hållit på med tai chi sedan 1991 på hösten.
Det var Gunda Åbonde Wickström som tog tai chin till Åland.
– Sedan kom Desirée Wilén hit och ordnade kurser och sedan dess har flera olika instruktörer och lärare besökt oss, bland andra Bogdan Kadzyola och master Chen Wei.
I somras hölls ett läger på Åland med deltagare från hela världen där master Chen Wei var lärare.
– Lägret var i Eckerö under fem dagar och vi hade möjlighet att lära oss mycket.
Nu hoppas Ann-Mari att fler ska få upp ögonen för tai chi.
– I och med att det ordnas en nybörjarkur så hoppas vi i föreningen att vi får fler medlemmar. Alla är hjärtligt välkomna. Själv är jag väldigt glad över att jag började med tai chi eftersom det gett mig så många positiva effekter under åren, säger Ann-Mari.
Nina Eriksson