Som djurägare måste man ibland se upp med olika godsaker under speciella helger och julen är inget undantag. Det är en hel del som man ska tänka på. Det som till exempel en stor hund klarar av kan en liten hund bli allvarligt sjuk av, ja till och med dö.
Vad ska man då göra om man misstänker att ens hund eller katt fått i sig något från julbordet som den inte borde ätit. Eller tagit ett smakprov av någon blomma som stått lämpligt till.
Veterinär Sven Sundin, vid veterinärkliniken ARRIVET, ger rådet att man som husdjursägare ska vara extra uppmärksam vid jul.
– Samlas man med släktingar och små barn som kanske inte vet vad de får eller inte får ge till hunden eller katten kan det göra att de blir sjuka, säger han.
Vad ska man inte ge en hund eller katt?
– Det gäller ungefär samma saker för båda. Katter kanske i högre grad kan ge sig på växter medan hundar kan äta sådant som de inte ska. Men choklad, kakao är troligen det vanligaste att hundar blir sjuka av i juletid.
Just choklad kan ditt husdjur bli förgiftat av liksom lök, nötter, russin och vindruvor. En del hundar reagerar inte nämnvärt på russin medan en del kan bli väldigt sjuka av bara ett russin.
– Man ska inte heller ge jäsande degar till hundar. De kan då bli alkoholförgiftade, säger Sven.
Kontakta veterinär
Det man också kan tänka på i juletid är att inte ge så mycket rester till sina husdjur.
– Det är oftast fet mat som gör att hunden eller katten kan få inflammation i bukspottkörteln.
Andra saker som också kan vara en fara för hund och katt under julen är julgranskulor som går sönder, glitter och små batterier som kan orsaka skador i magen på djuret.
– Speciellt katter kan vara intresserade av glittret och då kanske man kan avstå det eller vara extra uppmärksam, säger Sven.
Också andra främmande föremål kan lätt slinka ner. Det kan vara allt från julgransprydnader till presentsnören.
Vad gör man om man misstänker att hunden eller katten ätit något som den inte ska?
– Det bästa är att kontakta veterinär så fort som möjligt så att djuret kan komma in och få kräka upp det som den ätit. Ju snabbare man får djuret att kräkas desto bättre.
Säsongsfaror för husdjur
Oftast syns symtomen inom ett par timmar efter att djuret har ätit något olämpligt, men vissa symtom visar sig senare.
Det är inte bara under julhelgen som husdjuren kan drabbas av förgiftningar. Under sommaren kan blågröna-alger vara ett problem, under hösten finns det giftiga svampar som de kan få i sig.
– Just nu är det också en hel del katter som blir förgiftade genom att de äter råttor och möss som fått i sig råttgift med ämnet alfakloralos. Även hundar kan drabbas en inte i samma utsträckning.
Vad är symptomen på förgiftning?
– Kräkningar och illamående, hunden eller katten blir slö, får diarré. Den kan få kramper och i värsta fall hamna i koma och dö.
Naturligtvis kan symptomen variera från individ till individ men misstänker man att allt inte står rätt till finns det ingen orsak till att inte kontakta veterinär.
– Har man sett att djuret ätit något olämpligt är det bästa att åka in till veterinär direkt, säger Sven.
Om du misstänker att hunden eller katten har ätit något olämpligt
För att uppskatta om situationen är allvarlig, försök att ta reda på:
• Vad hunden har ätit?
• Hur mycket?
• Hur länge sedan?
Om du är osäker om du borde ta hunden till veterinären eller om du kan hjälpa hunden hemma, är det bra att säkerställa det genom att kontakta veterinär.
(Källa: Agria)
Nina Eriksson