Till dagens tillsammansträff har Kati Juntunen i Sund-Vårdö församling bjudit in Folkhälsans aktivitetslots Annette Hagman för att prata om meningsfulla aktiviteter för personer över 65 år.
– Jag brukar försöka bjuda in lite gäster till våra träffar. Det känns trevligt om någon kommer utifrån och berättar om olika saker. Men ibland så kan vi också bara sitta här och umgås utan något tema, säger Kati.
Förutom att det bjuds in olika gäster så samlas gruppen också tillsammans med liknande grupper från Saltviks församling och Finström-Getas församling i juletid för att umgås över församlingsgränserna.
– I maj brukar vi sedan åka någonstans och bara dricka kaffe tillsammans innan sommaruppehållet, säger Kati.
Annette från Folkhälsan diskuterar med de närvarande om ensamhet och vad det är.
– Jag vill hjälpa till med att hitta en meningsfull sysselsättning för de som känner att de är väldigt mycket ensamma, säger hon.
För en del kan dagarna bli långa då de inte hittar någon passlig sysselsättning. Då kan Annette, avgiftsfritt, komma på besök och diskutera olika alternativ till sysselsättning.
– Då kan man diskutera igenom vad man saknar, vad man skulle vilja göra och jag kan även ge förslag på olika aktiviteter personen kanske kunde prova på, säger Annette.
Ensamhet är en känsla
Annette frågar gruppen vad ensamhet är och vad det betyder.
– Självvald ensamhet är inte ensamhet. Ibland kan det vara skönt att få vara ensam, säger Gudrun Blomqvist och tillägger:
– Men att ha solida kontakter, personer man kan ringa eller besöka är viktigt.
Hon tycker inte att ensamhet behöver vara negativt alla gånger.
– Men om ensamheten blir självvald av olika orsaker. Att man bara vill vara ensam hemma kan vara ett tecken på att man kanske inte mår så bra, säger Solveig Klingberg.
Fem av damerna runt bordet är änkor och de flesta av dem håller kontakt med varandra.
– Ensamhet kan uppstå plötsligt. Man mister någon god vän, maka eller make, ett husdjur man haft länge dör och då ändras livssituationen och man upplever något helt nytt. Då kanske också ensamheten helt plötsligt gör sig påmind, säger Annette.
Situationer som att man kanske måste flytta eller att man får någon fysisk åkomma så att man inte längre är lika rörlig som förr kan också bidra till att personer känner sig mer ensamma.
– Vad ska man göra för att motverka känslan av ensamhet. Har ni några förslag, säger Annette.
– Att ringa varandra. Att bara höra en röst är viktigt i alla fall för mig, säger Gudrun.
– Att skicka meddelanden och sådant är inte riktigt för oss. Man vill hellre prata med varandra, säger Ritva Vasama.
Alla är ense om att då telefonen ringer känner man sig mindre bortglömd.
Naturligt att se till varandra
De är också eniga om att det är lättare på landet att höra av sig till varandra eller titta in och kolla att allt är bra.
– Bara att man ser att lampan lyser hos grannen betyder att man vet att de har det bra, säger Gun-Maj Johans.
Kati berättar att hon fick uppleva den gemenskap som är vanlig på landet då de skulle fira första julen på Åland.
– Vi flyttade hit och hade inte några släktingar eller vänner här sedan tidigare. Jag blev så överraskad då det ringde på dörren och Gudrun kom med bröd till oss. Vi fick också andra saker. Jag blev så rörd att jag nästan grät. Det kändes så bra att veta att man inte var glömd, säger hon.
– Det är ofta små saker man kan göra som betyder mer för mottagaren än vad man kan förstå, säger Gudrun.
Bara det att man vinkar då man möts eller vågar titta varandra i ögonen då man hälsar kan göra att man känner sig med i en gemenskap.
– Det var en herreman som flyttade hit och han sa att det är alltid någon som sätter upp handen då man är ute. Men så är det när man bor i Sund. Sedan kan man alltid prata för sig själv också, säger Solveig med ett skratt.
– Jag brukar ha tv:n på ibland och när det är något de säger som jag inte håller med om brukar jag prata med den, säger Gudrun glatt.
Vad har ni för råd till den som känner sig ensam?
– Att komma med och testa olika aktiviteter och se om det är något som passar. Har man inte möjlighet att ta sig dit själv kan man alltid be om att få åka med, säger Gudrun.
– Eller så kan den som ska åka ringa och fråga om man kan erbjuda skjuts. Det är kanske svårt för den som är ensam att ringa och fråga. Då kanske man känner att man tränger sig på, säger Ritva.
Diskussionen kommer i gång på allvar runt bordet och alla är eniga om att det är viktigt att man försöker hålla kontakten med varandra.
– Bara att komma hit en gång i månaden känns viktigt. Man får tid att sitta ner och umgås över en kopp kaffe, säger Linnéa Karlsson.
– Och man behöver inte själv hålla på att städa och baka innan. Man kommer som man är, säger Solveig.
Nina Eriksson