Henrik Flöjt växte upp i Saltvik. Han gick i skola i Rangsby och efter det började han jobba som springpojke på Mathias Erikssons.
– Där var jag också kräftkokare. Det köptes in mycket kräftor som sedan såldes till färjorna, restauranger och till Sverige. Som mest kokade jag 160.000 kräftor ett år, säger han.
När han var 16 år började han som byggnadsarbetare på Juslin & Nylund och blev så småningom kranförare.
– Men så skulle alla kranförare ha papper. Vi fick några böcker att läsa två veckor innan vi skulle skriva provet. Jag klarade mig på första försöket tillsammans med två andra.
Henrik fortsatte jobba som kranförare men efter att han frågat om en löneförhöjning, som han inte fick, bestämde han sig för att sluta.
– Jag tyckte att jag kunde ha samma lön som andra kranförare, säger han.
I stället började han inom rörmokeri. Han gick olika kvällskurser på Ålands yrkesskola och förhoppningen var att studera vidare.
– Jag ville jobba inom bygg och VVS men jag hade ju ingen studentexamen som krävdes för att komma in vid olika utbildningar. Jag tog kontakt med Bo Berg och hörde mig för om möjligheterna.
Henrik fick ett telefonnummer till Stockholms tekniska institut.
– Han hade inte några större förhoppningar om att jag skulle ha möjlighet att studera där. Men jag ringde upp och fick ansökningspapper hemskickade.
Eget företag
Eftersom det var bråttom med ansökningen, studierna skulle påbörjas inom en vecka, var det bara att fylla i formulären och skicka in dem.
– Efter några dagar ringde de och sa att jag skulle vara på plats på måndagen för att skriva inträdesprov. Jag hade aldrig varit på något tidigare men jag räknade och skrev och kom in. Jag tror att mycket beror på inställning. Jag ville verkligen in, säger Henrik.
Efter utbildningen fick Henrik jobb direkt vid Stevaco som konstruktör. Henrik hade gift sig med Gunilla 1974 och familjen bosatte sig i Skärholmen.
Två år jobbade han på Stevaco innan han fick jobb som kontrollant vid Härjedalens kommun.
– Jag jobbade via min firma och uppdragen var skolor, sjukhus och bostäder. Där var jag också i två år innan jag började hyra ut mina tjänster till Vemko Ab. Där jobbade jag under flera år bland annat som konstruktör av VVS-anläggningar.
1983 valde Henrik att flytta tillbaka till Åland och var anställd i ett entreprenadföretag..
– Det var efter en händelse som inte var så trevlig. Vi hade just kommit hem från semestern och fick veta att det hänt en olycka med ett barn i Skärholmen. Jag kände att jag inte ville bo kvar.
Hemma på Åland började Henrik att bygga bostadshus och 1985 bildade han företaget Ålands VVS engerikonsult Ab. Genom det företaget hyrde han ut sina tjänster till olika företag. Bland annat till Vemko och till entreprenadföretaget Lindens Rör AB. Där jobbade han som konstruktör, projektledare och gjorde olika riskanalyser och kostnadsberäkningar.
För Bygganalys VVS var han också involverad i flera om- och nybyggnader för totalentreprenader där kalkyler och riskanalyser utfördes som till exempel Astrid Lindgrens sjukhus och Coca Cola i Jordbro.
Men också på Åland hade Henrik uppdrag vid Ålands idrottscenter, Ålands radio, Godby Shipping och för Konsenshus.
Bland de större projekten var han inblandad i Mall of Scandinavia, Scandic Grand Central i Stockholm och Skärholmens centrum som konstruktör för konsult företaget Incoord.
Miljön viktig
Under alla år Henrik jobbade i Sverige veckopendlade han hem till Åland.
– Det gick det också. Men eftersom Gunilla jobbade inom vården kunde det bli så att vi bara fick ett veckoslut tillsammans i månaden.
2015 valde Henrik att gå i pension. I dag ägnar han stor del av sin tid åt barnbarnen.
– Jag följer med vad de gör och är en ivrig supporter då de idrottar. Det är allt från fotboll till gymnastik och simning. Men det är roligt.
Själv har Henrik också idrottat då han var yngre men efter en olycka då han ramlade ner från ett bygge tog hans idrottskarriär slut.
I höstas ställde han upp i kommun- och lagtingsvalet.
Har du varit politiskt intresserad sedan länge?
– Jag vet inte, kanske håller jag på att bli. Skämt å sido, det har nog alltid funnits med men jag har aldrig riktigt pratat om det.
Eftersom Henrik under sitt arbetsliv jobbat både med inne- och utemiljö har han alltid engagerat sig i miljön.
– Global miljöförstöring har fått stora konsekvenser. En vacker solnedgång eller uppgång vill man se. Vad som gör att den är så fantastisk tänker man inte på. Att det är stoft och partiklar som innehåller bland annat svavelsyra och salpetersyra som gör det vackra. Man kan ju fråga sig varifrån syrorna kommer och hur det kommit dit.
Henrik är fundersam då han tänker på miljön och vad vi ställt till med under många år.
– Vi har en planet att bo på. Det är viktigt att vi vårdar den så att också våra barn, barnbarn och så vidare kan få ett drägligt liv på den. Det är mer än dags att vända skutan. Det borde ha gjorts för länge sedan. Det finns teknik och lösningar bara man tar till sig dem.
» Födelsedag 70 år
Henrik Flöjt
Namn: Henrik Benjamin Flöjt.
Född: Den 18 januari 1950 i Saltvik.
Bor: I Jomala, Kungsö.
Yrke: VVS-ingenjör, nu pensionär.
Familj: Fru Gunilla (f. Granlund), barnen Terese, Helena och Dick med familjer i vilka ingår åtta barnbarn.
Intressen: Sport och idrott, samhälle, ekonomi och politik, energi och miljö, utbildning med mera.
Firar: Bortrest.
Nina Eriksson