Vid Uffe på Berget har våren allt som oftast firats in med brasa, sång och hornblåsning. I år kommer man att filma firandet i förväg och sedan ska filmen sändas på Ålandskanalen och på Facebook på valborgsmässoaftonen.
– Det blir inget vanligt firande med besökare, säger Olivia Sarling vid Uffe på Berget.
Vid Smakbyn kommer man dock att fira Valborg med den traditionsenliga brasan som tänds klockan 19. Vid brasan bjuds det på mjöd och munkar.
– Vi hoppas att de som hittar ut till oss ser till att de är friska och respekterar de områden där vi kan ta emot besökare och håller det avstånd som vi ber om för att säkerställa att vi inte riskerar att smitta ner någon annan, säger Tina Backman.
Inne i Smakbyn kommer man att servera en grillbuffé.
– Kockarna står ute och grillar och själva buffén dukas upp inomhus. Vi kommer att se till att organisera så att det inte blir köer och att alla säkert kan ta mat, säger Tina.
Lions Club Mariehamn måste ställa in årets traditionella loppmarknad den 1 maj på torget då man inte fått tillstånd från myndigheterna (polisen) med anledning av restriktionerna vid pandemin.
– Det är väldigt tråkigt, eftersom Lions Club Mariehamn sedan 1961 har anordnat loppmarknad och glad familjefest till förmån för välgörenhet, säger Lions Club Mariehamns president Dan Westerholm.
Han påpekar dock att under rådande omständigheter är hjälpbehovet större än någonsin och pandemin har gjort att man tappat inkomstkällor.
Brasa och konsert på Notudden
Kasberget-Apalängens byalag kommer, liksom i fjol, att ordna en brasa på Notudden.
– På grund av pandemin kan vi inte ta emot besökare, säger Kasberget-Apalängens byalags ordförande, Jörgen Pettersson.
Men den som vill delta i programmet kan ta del av det på Ålandskanalen på valborgsmässoaftonen.
Tillsammans med Mariehamns stads kultur- och fritidssektor samt Mariehamns Kvartetten, Strandnäs FBK, Ålands radio, Ålands Sjöfart och Audiotrade kommer byalaget att leverera vårkänslor ändå.
Vad blir det för program?
– Tal till våren och framtiden av Jenny Hjulfors. Mariehamns Kvartetten under ledning av Pipsa Juslin sjunger in våren. Brasan tänds klockan 19.30, säger Jörgen Pettersson.
Rekommendationer och begränsningar
Trots att valborgsfirandet sker utomhus behöver man tänka på gällande rekommendationer och begränsningar.
– Vi befinner oss i spridningsfasen för tillfället och i den fasen kommer vi också att vara i nästa vecka. Jag rekommenderar att man kollar på handlingsplanen och de direktiv och restriktioner som nu är i kraft, säger Jeanette Pajunen, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Landskapsläkare Knut Lönnroth säger att samtliga nuvarande begränsningar och rekommendationer kommer att förlängas till den 9 maj.
– Detta innebär att om det är en offentligt tillställning så gäller max tio personer. Om det är privat så gäller max tio personer inomhus men utomhus finns ingen formell rekommenderad gräns, säger Knut Lönnroth.
Alla avstånds och hygienrekommendationer gäller förstås och det är lämpligt att begränsa firandet till den närmsta kretsen eller familjen enligt landskapsläkaren.
Räddningschef Lennart Johansson uppmanar de som ska elda brasor i Valborg att följa väderleksrapporterna, vid skogsbrandvarning råder eldningsförbud utomhus.
Annat man också ska tänka på är placeringen av brasan. Att man håller avstånd till byggnader, skog och elledningar.
– Man ska välja en lämplig plats som ej heller skadar naturen, säger Lennart Johansson.
För miljön ska man tänka på vad man eldar. I brasan kan man elda grenar, kvistar, ris det vill säga rent trämaterial och inget annat.
Viktig är också att man beaktar vindens riktning och styrka och att man undviker att elda i frisk eller hård vind.
– Man ska också se till att ha lämplig klädsel. Att man förbereder med lämplig släckningsutrustning och redskap som till exempel spadar, krattor, ruskor, vattenslang, brandsläckare. Man behöver också ha tillgång till telefon så man kan ringa 112 vid en nödsituation. Man ska heller inte elda ensam.
Att bevaka elden tills man är säker på att det slocknat är också viktigt.
– Kontrollera flera gånger för att vara säker på det, den som tänt brasan är ansvarig, säger Lennart Johansson.