Auditoriet på Alandica är nästan fullsatt denna fredag när Vårt hjärta bjuder in till föreläsningar om hjärthälsa och livsstil. Föreningens ordförande Roger Wahtera och medlem Kitty Andersson hälsar alla välkomna.
Föreläsaren Mai-Lis Hellénius, professor och specialist på förebyggande av hjärt-kärlsjukdom, inleder med att gratulera föreningen, och pratar sedan om hur farligt stillasittande är och vad som är den bästa maten.
– I en undersökning om hur hälsosamt ungdomar lever i dag kom det fram att cirka två procent levde hälsosamt om man ser till hur de äter, rör på sig och hur mycket de sitter stilla. Två procent är väldigt lite, säger hon.
Enligt statistik tillbringar personer i medelåldern tio timmar per dag sittande. Ungdomar sitter nästan lika mycket. Även femåringar sitter i dag runt nio timmar.
– Under de senaste 17 åren har vi förlorat 25 procent av de dagliga stegen. Det här gäller inte bara i Norden utan hela världen, säger Mai-Lis Hellénius.
Hon förklarar att pandemin förvärrade situationen. Vi rör inte på oss i samma utsträckning som före pandemin.
– På grund av det får vi sämre kondition och svagare muskler och det ger effekter som hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt, typ två-diabetes, vanliga cancerformer, demens och Alzheimer, depression, försämrad sömn, artros, smärta och fallolyckor.
Mycket av det ökande stillasittandet kopplas till längre skärmtider i alla åldrar.
– I Sverige är riktlinjerna att barn under två år inte ska ha någon skärmtid alls. Två-femåringars skärmtid är en timme i veckan, sex-tolvåringars är en till två timmar per vecka och för de i åldern 13 till 18 år är två till tre timmar rekommenderat.
Stora hälsovinster
Mai-Lis Hellénius säger att varje steg ger hälsovinster oberoende hur många steg man tar. Hon tycker inte att man ska underskatta rörelse i vardagen.
– Var 20:e minut bör man stiga upp och röra på sig. Man kan till exempel använda Kirunametoden. Den går ut på att varje gång du sätter dig så sätter du dig tio gånger. Nu får alla ställa sig upp så kör vi en Kiruna.
Men det är inte bara rörelse i vardagen som man ska tänka på. Även maten är viktig för välbefinnandet och hälsan.
– Det har kommit uppdaterade näringsrekommendationer och där framgår det att man ska äta 500-800 gram grönsaker, frukt och bär dagligen men bara 350 gram rött kött i veckan. Att medelhavsmaten med mycket olivolja, nötter och skaldjur minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar är bevisat, säger Mai-Lis Hellénius.
Hon påpekar att det aldrig är för sent eller för tidigt att börja röra på sig och äta sunt.
Efter en paus föreläser Johan Sundström som är specialistläkare i internmedicin och kardiologi och arbetar i sviktgruppen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han leder också forskargruppen Klinisk epidemiologi och Anders Wiklöf-institutet för hjärtforskning.
– Vi har bland annat tagit fram en metod där man genom ett blodprov kan förutsäga vem som ligger i riskzonen att få en hjärtinfarkt inom sex månader.
Efter föreläsningarna går sällskapet till Arkipelag för att fortsätta festligheterna med middag och underhållning.