Heliga danser vilar på övertygelsen att dans är ett ursprungligt mänskligt behov och har en helande och andlig dimension.
De första kristna dansade som ett naturligt uttryck för sin glädje över Kristus, ja de tidiga kyrkofäderna menade rentav att eftersom änglarna dansade i cirkel i himlen borde de kristna dansa samma cirkeldans på jorden.
Hur kommer det sig att ni i Jomala församling ordnar dansmässa?
– Det är kanske jag som ligger bakom detta. Jag fick höra av stiftsmusikern att det i Värmland i Sverige skulle ordnas workshop i kyrkliga danser för ett par år sedan. Jag tänkte åka men den blev inställd. Så skulle det ordnas en i Österbotten men också den blev inställd, säger Eva-Helena Hansen, kantor i Jomala församling.
I stället frågade hon om det inte skulle kunna ordnas en på Åland och på den vägen är det.
– Eftersom folkmusiken är stark på Åland tyckte jag att det kunde passa, säger Eva-Helena.
Det är ingen tango eller vals som ska dansas i mässan trots att danserna har sina rötter i den folkliga dansen.
– De har dansats inom Svenska kyrkan sedan början av 1990-talet, säger Eva-Helena.
Från mörker till ljus
I dag svarar Heliga danser an mot behovet av att få ihop det kroppsliga och sinnliga med det andliga.
– Stegen är väldigt enkla så man behöver inte ha några förkunskaper. Tanken med dansen för de första kristna var att visa sin glädje över sin tro, säger Eva-Helena.
– De heliga danserna i den tidiga kristendomen gjorde att de kristna kände sig närmare Gud både till kropp och själ, säger Stefan Äng.
Sedan försvann dansen i mässan och blev främmande för oss i den lutherska världen.
– Varför de försvann vet kanske ingen. Det blev då helt främmande för oss med dans i kyrkan, säger Stefan.
Han är god vän med åländska Laura Hellsten som doktorerar i heliga danser som kristen tradition.
– Det är via henne jag fått information om de heliga danserna. Då Eva-Helena föreslog att vi skulle ordna en workshop och sedan en dansmässa tyckte jag att det verkade intressant. Vi bjuds med i Guds liv och i treenigheten genom dansen, säger han.
Stefan hoppas att det kommer folk till kyrkan den 19 januari för att vara en del av dansmässan.
– Alla är välkomna och man måste inte delta i dansen, det går bra att sitta ner och följa med i mässan. Kanske väcker det en ny tanke eller slår an en ny ton för den som deltar, säger han.
Din ljusa skugga
Dansmässan ”Din ljusa skugga” har tillkommit i nära samarbete mellan textförfattare, tonsättare samt liturg och koreograf. Mässan innehåller nattvardsgudstjänstens alla ordinarie delar. Bildspråket vill beskriva en rörelse från mörker till ljus och är hämtat ur dygnets rytm, från skymning till morgon.
– Vi kommer att ha tio komponerade stycken som framförs med dans under mässan. Man sjunger och rör sig i en halvcirkel vid altaret, säger Eva-Helena.
På lördagen den 18 januari ordnas en workshop i församlingen.
Under workshopen kommer sången att ledas av damensemble Laudamus, musiker är Eva-Helena, Sigrid Welin och Fredrik Erlandsson.
– Dansgruppen som lär ut rörelserna består av ungdomar samt Siv Jern, säger Eva-Helena.
Dansen leds av pastor och familjerådgivaren Siv Jern, Eva-Helena har ansvaret för instrumentalisterna och Pia Bengts leder kören. I söndagens mässa är Siv Jern liturg och Laura Hellsten predikar. Deltagande i workshopen är gratis, kostnader för kaffe och lunch tillkommer. Anmälan sker direkt till församlingens kansli senast 13 januari. Församlingens växel (öppen åtminstone mån-tisd 9-12, torsd 9-14.30): 018 32830, e-post: jomala@evl.fi.
Nina Eriksson