– Det är roligt att vara med men jag hade hoppats att fler skulle våga komma fram och prata. Jag är ju inte här huvudsakligen för att sälja böcker utan för att träffa människor som vill prata om böcker. Det verkar som om besökarna tror att de måste köpa något om de börjar prata med en, säger Synnöve Jordas, som just gett sin andra roman ”Eldslukerskan”.
Hon tycker att bokmässan borde inrätta en hörna där författarna kan avlösa varandra och prata med intresserade läsare.
Som vanligt är Antikvariat Gunnar Johansson på plats. Gunnar Johansson var med och startade bokmässan och drev den ända fram till 2019.
– Det ser ut som det brukar, säger han om årets upplaga. Men man märker att det är ekonomiskt tuffare tider för folk köper inte lika mycket böcker i dag.
I lådan längs fram på hans bord ligger ett par delar i Anni Blomqvists serie om Stormskärs Maja.
– De är lite mer efterfrågade just nu. Det är väl filmen som väcker intresse.
Skriva roligt
Uppe i auditoriet leder Fredrik Rosenqvist ett samtal om vemod och skratt som skrivmedel, med författarna Sebastian Johans, Sonja Nordenswan, Lucas Hermans och Liv Wentzel.
Hur skriver man en rolig karaktär, frågar han?
– Den är viktigt att den är mångbottnad, svarar Lucas Hermans. Det blir platt om man gör den till bara ett skämt.
På samma sätt är det med berättelserna skurkar.
– Berättelser behöver ju onda karaktärer som ställer till med problem. Men för att göra dem trovärdiga måste man försöka förstå deras motiv och bakgrund, säger Liv Wentzel.
På fandomsällskapet Ålandens bord ligger mängder av science fiction- och fantasylitteratur uppradad.
Har ni något bra lästips för en läsare som saknar ”Game of Thrones” och vill ha mer av den typen av fantasy?
– Joe Abercrombie skriver en bra mörk politisk fantasy i stil med George R.R. Martin. Jag skulle rekommendera att man börjar med hans bok ”The Blade Itself”, säger Simon Widman och tillägger att en bonus med Abercrombie jämfört med Martin är att han dessutom skriver klart sina romanserier.
Vi möter Carina Karlsson i Alandicas entré. I januari kommer hennes nya diktsamling ”Marconirummet”, som hämtat sin titel efter radions uppfinnare Guglielmo Marconi.
– Det är ett manus jag har haft liggande rätt länge. Jag fascineras av de gamla radiotelegrafisterna som satt i sina isolerade Marconirum och sände och tog emot meddelanden, säger hon.
Ombord på Titanic var radiotelegrafisterna så upptagna av att förmedla hälsningar från passagerarna att de missade att ta de isvarningar som telegraferades till fartyget.
– Det påminner om dagens informationsbrus där väsentligheter dränks i bruset, säger hon.