Lagom till den åländska bokmässan kommer litteraturföreningens 50-årshistorik, skriven av Helena Forsgård. Det 78-sidiga häftet bjuder på en lättsam men informationsrik redogörelse för vad som hänt genom åren, tryfferat med tidningsklipp, gamla fotografier och inte minst dikter av föreningens medlemmar.
Det började med ett möte på Blå Teatern i Mariehamn i november 1972. Årets därpå grundades föreningen. Huvuduppdraget skulle vara att informera om god litteratur, sprida kunskap om finlandssvensk litteratur, inspirera åländska författare och ge utlåtanden om manuskript. Efter en häftig diskussion under det första mötet ströks ordet god i formuleringen ”god litteratur”. ”En krets som från sin intellektuella piedestal ser ner på andra är det värsta man kan tänka sig i sammanhanget”, förklarade föreningens första ordförande Ingmar Lundén i en intervju i Ålandstidningen.
Författarbesök
Föreningen har haft en rad olika arrangemang genom åren. Man ordnade skrivarseminarier med inbjuda författare och skrivarträffar för medlemmarna. En lång rad kända författare har bjudits in för att berätta om sin böcker, som exempelvis Lars Huldén, Sandro Key Åberg, Per Wästberg, Johannes Salminen, Olof Lagercrantz, Agneta Pleijel, Margareta Strömstedt och Merete Mazzarella. Extra stort intresse väckte besöken av Lars Widding och Jörn Donner. Efter att Mariehamns litteraturdagar startade 1993 minskade föreningen på antalet författarbesök.
Bild
När tidningskrisen blåste upp 1981 och Åland fick en andra dagstidning i form av Nya Åland slog konfliktens svallvågor även över litteraturföreningen. 1982 avgick ordförande Ann-Gerd Steinby i protest och därefter hela styrelsen i sympati med henne. Orsaken var att Göran Andersson anklagat henne för jäv då hon dels var redaktionschef för Ålandstidningen, dels styrelseordförande i litteraturföreningen. Frågan handlade om ifall bidragen till en utlyst skrivartävling skulle publiceras i bara Ålandstidningen eller i båda tidningar.
Tagit över bokmässan
Föreningen var med om att dra i gång Mariehamn litteraturdagar 1993. Men från 2003 tog man initiativ till det arrangemang som utvecklats till ”Den litterära bakfickan” som numera tjuvstartar litteraturdagarna redan på torsdagen före.
Åländsk bokmässa har arrangerats sedan 1990-talet. Initiativtagare var Borghill Lindholm och drivande kraft antikvariatägare Gunnar Johansson som var med och arrangerade ända fram till 2019. I dag har litteraturföreningen tagit över arrangemanget.
– Det är ett stort jobb för en ideell förening. Vi har en projektgrupp som jobbar med bokmässan, säger Ulrika Nettelblad.
I år har arbetsgruppen utgjorts av Aino Waller, Irina Wikström, Mira Pohjalainen, Maria Ekelund, samt projektledaren Birgitta Bergman-Jansson.
Senare under lördagskvällen fortsatte litteraturföreningen sitt 50-årsfirande med ett litterärt och musikaliskt mingel på stadsbiblioteket.