Iida Jonsson och Ssi Saarinen har skapat videokonst ihop i elva år. Redan under sin tid på Ålands lyceum började de göra kortfilmer tillsammans, varav flera bland annat har visats på Vera filmfestival.
Deras konstnärskap har sedan starten utvecklats från traditionell film till konstnärlig forskning som presenteras genom rumslig installationskonst. I deras konst är det inte bara själva filmen som är i fokus, utan även utrymmet den presenteras i.
– Genom exempelvis flera olika ljudverk skapar vi en stämning i rummet som gör att rummet blir en del av upplevelsen, berättar Ssi Saarinen.
Flera av deras verk har visats internationellt, bland annat i Köpenhamn och i Amsterdam, där de båda tog sin master i fri konst 2022.
Tidigare i höst visades installationen ”Silt”, som de skapat tillsammans med den litauiska konstnären Ona Julija Lukas Steponaitytė, på kulturhuset Reethaus under Berlin Art Week.
– Många konstnärer vill ställa ut på Berlin Art Week, det är ett av Europas viktigaste konstevenemang. Så det här är väldigt stort för oss, säger de.
Konstnärlig forskning
2012 dök en sjö plötsligt upp utanför staden Likančiai i Litauen, vilket visade sig bero på ett misslyckat sovjetiskt dräneringsprojekt. Med ”Silt” utforskar konstnärerna den här oväntade förändringen i det litauiska landskapet.
– Med vår konst vill vi verka som ett komplement till den akademiska forskningen. I stället för att till exempel skriva en avhandling om sjön skapade vi ett konstverk, säger Iida Jonsson.
Hur togs installationen emot?
– Jättebra, vi fick mycket positiv respons. När man ställer ut videokonst stannar folk oftast bara i några minuter, men de flesta satt kvar under hela filmens 30 minuter, säger Iida Jonsson.
Veckan efter Berlin Art Week ställdes ”Silt” även ut i Litauen.
– Under båda utställningarna fick vi förfrågningar från gallerister och kuratorer om att ställa ut videoverket på fler ställen i framtiden. Så vi känner oss jättenöjda, säger Ssi Saarinen.
Inspiration från Åland
Att Iida Jonsson och Ssi Saarinen fokuserar på just landskap i sin konst tror de grundar sig i uppväxten på Åland.
– Jag tror att vårt landskapsfokus kommer från att vi alltid har haft sceniska vyer omkring oss som ofta essentialiserats till en del av vår identitet. Och intresset för det föränderliga landskapet kommer från vår koppling till Östersjön, säger Iida Jonsson.
Trots att de har bott världen över är det alltid till Åland de återkommer för inspiration. Efter höstens utställningar i Berlin och Litauen befinner de sig här nu för att landa, och för att så småningom planera framtida projekt.
Vad blir ert nästa projekt?
– Vi har inte bestämt oss än, men vi har länge velat ta ett grepp om den åländska skärgården. Och så är vi intresserade av att göra något på renoveringen av Finlandiahuset, säger Ssi Saarinen.
– Vi har faktiskt köpt tre ton från den gamla marmorfasaden, som just nu ligger i ett förråd här på Åland. Så det ska vi göra något med en dag. Men först och främst ska vi återhämta oss och äta Rökka, avslutar Iida Jonsson.
Fakta
”Silt”
• Vad: Audiovisuell installation som utforskar en oväntad förändring i det litauiska landskapet.
• Var: Presenterades på Reethaus som en del av Berlin Art Week FEATURED-sektionen 2024.
• Av: Ålänningarna Iida Jonsson och Ssi Saarinen, samt Ona Julija Lukas Steponiatyte från Litauen.
• Musik: Alexander Iezzi, från USA.