Med start i dag och fram till den 14 maj pågår Medis vårsalong, som i år är uppdelad i två olika lokaler. I Medishuset på Torggatan ställs konst och keramik ut. I tekniska verkens entréplan visas textil och hantverk.
Barbro Laurén, lärare i textil och hantverk, tycker att tekniska verken fungerar bra som utställningslokal.
–I år är första gången som vi har med alla namn så att det framgår vem som har gjort vad. Det har efterfrågats tidigare och nu när vi har en luftigare lokal går det.
Hon är mycket imponerad över årets utställning, som bland annat visar vad deltagarna i den fördjupande kursen i avancerad vävning har åstadkommit.
–Så här avancerade saker har vi aldrig visat på Medis tidigare, säger hon.
Cristina Nunez-Guimera har gått den avancerade vävkursen. Hon ställer ut flera vävar i vårsalongen.
–Man måste ha tålamod. Det går inte så snabbt, säger hon.
Anita Sjövall är en annan av utställarna i tekniska verken. Hon har vävt en matta på beställning av sin dotter, som är inredare.
–Den ligger redan i hennes övre hall, säger Anita Sjövall.
Mattan är svart- och vitrandig och har handsydda kanter i läder. Mönstret har hon testat sig fram till, utgående från en bild.
Utställningen i tekniska verken håller förutom vardagarna öppet även på lördag och söndag, klockan 12–18. Under helgen ger Barbro Laurén guidningar och berättar om utställningen, med start klockan 12 och 17.
Tema människor
Konstutställningen i Medishuset innehåller verk av ett 60-tal deltagare från sex helårskurser. Fyra av kurserna har haft människan som tema. De övriga har varit kurser i nybörjarakvarell och olika prova på-tekniker.
–Här finns ett urval av tekniker som akvarell, akryl, olja, flytande tusch och oljepastellkrita, säger konstläraren Lin Simons.
Kursdeltagarna har bland annat jobbat utgående från egna fotografier, från andras konstverk och från reklambilder. De flesta har fått börja med nakna motiv.
–Det är lättare att börja rita människor utan kläder. Då ser man var de olika kroppsdelarna är, säger Lin Simons.
Vad är det svåraste med att måla människor?
–Utmaningen är att få rätt proportioner. Men även bildkompositionen, eftersom bakgrunden är lika viktig i en bild. Man behöver stilisera, lämna bort oviktiga detaljer och se till helheten.
En annan utmaning för kursdeltagarna har varit att hitta egna fotografier som passat för att bli avmålade. Trots människotemat finns nästan inga porträtt i utställningen.
–Det blir nästa års tema, säger Lin Simons.
”Älskar färger”
Leila Öhman har gått nybörjarkursen i akvarell. Hon målade mycket när hon var yngre och har nu tagit upp intresset på nytt. Att gå en kurs är roligt eftersom man får måla motiv som man kanske inte skulle ha valt annars, tycker hon. Och så är det roligt att se hur alla utför samma uppgift på olika sätt.
Varför blev det akvarell för din del?
–Det är en utmaning. Jag älskar färger och vill lära mig mer om samspelet mellan vatten och färg.
Gun Holmström har gått kursen i oljeakryl. Innan Medis hade hon inte målat sedan hon var barn.
–Jag har kanske målat fyra tavlor i vuxen ålder. Men jag tycker att det är spännande och vill fortsätta. Man har ett stort stöd av Lin Simons. Inte skulle det se ut så här annars, säger hon om sina tavlor.
Anna Jakobsson