I veckan tar 19 studerande emot gymnasiediplomet i bildkonst vid Ålands lyceum. Det är fler än någonsin tidigare.
För att få läsa diplomkursen måste man tidigare ha gått minst fyra kurser i bildkonst. Kursen bygger mycket på självständigt arbete, och diplomet kan ses som en studentexamen i bildkonst.
– Vi ser att fler och fler väljer bildkurser som en kontrast till de teoretiska ämnena, vilket är väldigt roligt. Att så många väljer diplomkursen kan bero på att det är en väldigt fri kurs. Det är lätt att ta många olika spår i samma uppgift, säger bildläraren Tanja Reuter-Lindén.
Det man inte ser
För att motta diplomet krävs att de studerande skapar ett konstverk i valfri bildkonstform utifrån ett tema. Stor vikt läggs även vid förmågan att beskriva arbetsprocessen i en portfolio.
I år fanns det sex olika teman att välja mellan. Det populäraste var ”Det som ögat inte kan se”.
– När man kollar på en människa ser man inte allt den har att ge. Så har jag tolkat temat, säger Hilda Clemes, som har skulpterat ett hjärta av bland annat tidningspapper och papier-maché som sitt arbete.
För henne har diplomkursen varit ett sätt att komma bort från datorn en stund.
– Jag valde kursen för att få jobba fritt med händerna och för att få komma bort från skärmar, som det annars blir mycket av i skolan.
Änglar och skulpturer
Molly Heinemann valde att tolka temat på ett spirituellt plan, genom att måla en ängel.
– Änglar är ett bra exempel på det ögat inte kan se. Jag tycker att det är intressant hur de framställs som något gudomligt, säger hon.
Utställning
Årets diplomarbeten i bildkonst
• Av: De 19 studerande som mottagit gymnasiediplomet i bildkonst vid Ålands Lyceum.
• Vad: Målningar i olja, akvarell och akryl, skulpturer mm.
• Var: Ålands Lyceum, samt Mariehamns stadsbibliotek.
• Visas: Från den 1 december på Ålands Lyceum. Från början av januari på bibblan.
Esaias Lundberg har skapat en stor skulptur, med vilken han vill förmedla de känslor man har när man snart ska ta studenten.
– Vad ska man göra sen? Ska man flytta? Genom skulpturen vill jag visa hur mitt sinne ser ut. Ögat kan inte se det som pågår i våra huvuden, säger han.
Utställning på bibblan
Onsdagen den 27 november ska alla verk vara klara. Därefter mottar de studerande sina diplom, och verken ställs ut i skolans korridorer.
I januari flyttar sedan alla verk på temat ”Det som ögat inte kan se”, som sju av 19 av de studerande har valt, till utställningshallen på stadsbiblioteket i Mariehamn.
– Biblioteket frågade om vi hade några elevarbeten att ställa ut, och då tänkte vi att de här passade perfekt, säger bildläraren Sara Tobiasson.