Många har suttit i publiken och tittat på teaterföreställningar på stora scenen i stadshuset i Mariehamn. Bakom den händer det lika mycket, om inte mer. Där huserar bland annat Teaterskolan som drivs av Teaterföreningen i Mariehamn. Verksamhetsledaren Andreas Lindblom har varit lärare för Teaterskolan sedan 2021 och stortrivs med uppdraget. Han kommer själv från en teaterbakgrund som fick sin start i tonåren i Östra Saltviks ungdomsförenings revyer som sattes upp på Högtomt.
– När jag funderade på vad jag ville bli här i livet tänkte jag att som skådespelare får man ju testa på att vara allt. Man kan spela allt från brandman till astronaut, säger Andreas Lindblom och skrattar.
Efter avslutade utbildningar inom teater, och en kandidatexamen som dramainstruktör, återvände han till Åland. När han fick ett jobberbjudande från Teaterföreningen i Mariehamn var han snabb på att tacka ja.
– Det här är helt perfekt för mig.
Redo för dramaturgins värld
I dag har Teaterskolan elever i åldrarna 10 till 15 år. De är indelande i två grupper som träffas en gång i veckan vardera.
– Förra året hade vi även en grupp med 14–16 åringar, men det fanns inte underlag för den gruppen detta läsår. Att börja vid tio år fungerar bra då man vid den åldern kan greppa tag i konceptet med Teaterskolan och bygga upp en berättelse.
Lektionerna handlar mycket om grupparbete och samarbete där eleverna övar på att lyssna på varandra samtidigt som de bidrar med egna idéer och tankar. Något Andreas Lindblom ser att kräver en viss ålder för att fungera optimalt.
Leka sig fram
Teaterskolan består både av teori och praktiska övningar, även om det praktiska dominerar.
– Men vi lär oss även om dramaturgi och den dramaturgiska vägen. Vad är ett intro, en fördjupning, en konflikt, en uppbyggnad och ett avslut. Till exempel kan vi fokusera på introduktion, hur man gör en entré.
Det viktigaste för Andreas Lindblom är att barnen får leka och testa på teaterns olika moment. Han vill uppmuntra barnen att leka sig fram till sin egen skådespelarstil.
– Jag vill ge barnen utrymme att få uttrycka sig på sina egna villkor. Låta dem hitta vad som fungerar och vad som känns rätt. En entré på scenen kan till exempel vara att man bara går rakt ut på den och säger hej. Men det kan också vara att man kryper in som en katt och gömmer sig bakom draperiet.
En sketch av valfri julsång
Improvisation är en viktig del av lektionerna, där Andreas Lindblom har en grundregel: bejakandet.
– Att säga ja till olika idéer och impulser på scenen är en bra väg framåt för att få det att löpa på. Om till exempel två personer står på scenen och den ena föreslår att de ska resa till Barcelona dör scenen ut relativt snabbt om den andra svarar nej. Svarar den andra parten däremot ja lever dialogen vidare på ett helt annat sätt.
När Ålandstidningen besöker en lektion har barnen delats in i två mindre grupper där de fått välja en julsång som de ska skriva ett kort manus till för att sedan framföra stycket för varandra – utan att nämna vilken sång del valt. Övningar som dessa återkommer ofta under lektionerna. Övningarnas uppbyggnad kan dock variera och har ofta ett överraskningsmoment inbäddat.
– Till exempel kan ena dagens uppgift vara att skapa en fem minuter lång sketch med temat skräck, och sketchen måste innehålla en gås.
Hoppas på att växa
Teaterskolan, som följer grundskolornas läsår, har i dag ingen egen föreställning.
– I de flesta pjäser finns det en huvudroll och sedan små biroller där man i värsta fall får vara ett träd. Med teaterskolan vill jag att alla ska ha samma möjlighet att synas och göra sig hörda och sedda. Det är svårt att hitta något med jämbördiga roller för alla barn. Men tanken på en öppen lektion finns, där föräldrar får komma och sitta i publiken och se vad det är vi gör.
I framtiden hoppas Andreas Lindblom att Teaterskolan ska få växa sig större. Drömmen är en vuxengrupp, men även att det ska finnas underlag för fler barn- och ungdomsgrupper och en grupp för de i övre tonåren. Genom affischer i skolorna och på biblioteken hoppas han kunna nå fram till fler intresserade.
– Det gäller att försöka hitta var man når ut bäst.