Den åländska musikscenen var något helt annat på 80-talet än vad den är i dag. Åtminstone om man ska tro dem som var med mitt i smeten och författaren Fredrik Rosenqvist, som i boken ”Pyro, party och pudelrock – åländska rockband under 1980-talet” skildrat epoken. Band som Prayer, Bröilers öf Death, Gycklarnas Afton, Deuteron och Limelight skapade med sin energi och musik ett levande musik-Åland och svepte på vägen med sig en hel del fans, särskilt dem som levde sina glada ungdomsår under 80-talet.
För Fredrik Rosenqvist var det också okända vatten när han bestämde sig för att skriva en bok om saken. Han var elva år när 19080-talet tog slut och när han bestämde sig för att skriva boken var han ännu osäker på hur många som faktiskt fortfarande var intresserade.
– Det visade sig vara ganska många, konstaterar han i ett litet välkomsttal på Kino
En gnista
Men att något av dessa band skulle återförenas 30 år senare var det nog ingen som trodde, allra minst de själva. Fredrik Rosenqvist säger att han inledningsvis hade en förhoppning om att kanske ett av banden skulle kunna spela två, tre låtar i samband med boksläppet.
– Men den tanken tände en gnista hos banden och sedan bara växte och växte det.
Att det till slut blev en helkväll i den åländska 80-talsrockens tecken ser han några orsaker till. Dels tyckte banden att det var en rolig idé, dels ville de hylla boken.
– Men framför allt ville de ge er alla här i kväll den bästa showen sedan 1989, säger Fredrik Rosenqvist innan kvällens ös drar i gång.
Bara glädje
Senast hårdrocksbandet Prayer spelade var den 8 april 1989, men på lördagen återförenas de alltså efter 34 år igen.
– Det känns väldigt avslappnat och vi är här för att ha så roligt som möjligt, säger sångaren Conny Johns innan bandet ska upp på scenen.
– I en veckas tid har det varit bara glädje och att nu till slut få kliva upp på scenen ska bli så jäkla häftigt. Det är mycket nostalgi, tillägger Johan Sjölund.
Att det är mycket nostalgi är också tydligt när man pratar med alla dem som kommit till Kino för att lyssna den här kvällen. En nostalgisk resa tillbaka i tiden, men inte bara när det gäller musiken utan också återföreningen med alla gamla kompisar från ungdomen.
– Det finns ansikten här som jag inte sett på 30 år. Det är som om hela ens ungdom klivit ut rakt framför en, säger Robbe Sagulin.
Ingen tvekan
Så gott som alla som Ålandstidningen pratar med under kvällen säger att det inte var något snack om saken när biljetterna släpptes. Sällskapet Solveig Slotte, Åsa Järvinen, Sofi Ihander, Camilla Lönnblad och Ellika Sjöstrand hängde mycket på 80-talet och är fortfarande goda vänner i dag. Några av dem bor i Sverige.
– Men när jag fick höra om det här sa jag att nu köper vi biljetter direkt och åker till Åland. Vi hängde mycket på Pub Bastun och med banden som spelade på 80-talet. Framför allt med bandmedlemmarna i Gycklarnas Afton. Det var en otrolig gemenskap och glädje, en helt annan fart än vad det är i dag, säger Åsa Järvinen.
Solveig Tikander, Eira Berg och Gustav Nordlund är inne på samma spår.
– Det var en härlig musik och gemenskap och på den tiden var man ju i sitt esse, säger Solveig Tikander.
Coolaste bandet
Bandet Limelight med Olle Sjöstrand, Tosse Jansson, Robert Jansson, Anders Bamberg och Sören Lund spelade melodiös hårdrock i slutet av 1980-talet och var under sin tid stora både på Åland och i Svenskfinland. För många ungdomar på den tiden var de förebilder och riktiga rockstjärnor. Marika Hamnström berättar att hon och hennes kompisar på den tiden körde runt mycket i sina bilar och lyssnade på Limelight.
– Alla som var på Nygatan lyssnade på Limelight. Det var härliga tider och det ska bli intressant att se hur alla ser ut i dag.
Även bland dem som var lite yngre var Limelight stora. Michaela och Kristoffer Karlsson gick i högstadiet i slutet av 80-talet.
– De var jättecoola och det var många som lyssnade på dem i skolan. Det ska bli roligt att höra dem igen, säger Michaela Karlsson.