Det är två decennier sedan Anders Hallbäck, Siv Forsbom–Hjerpe, Lena Isaksson-Ahlskog och Micke Ahlskog startade gospelkören Good News. Den första upplagan av kören dirigerades av Johanna Grüssner och sedan dess har den också letts av Anders Hallbäck, Linda Pussinen, Anders Laine, Caroline Furbacken, John-Adam Sjölund och nuvarande Camilla Heidenberg som varit med till och från i cirka tio år.
Kören har varit mycket aktiv under sina 20 år och har bland annat rest till Estland, Norge, Danmark och Sverige. Genom åren har man också haft konsert med Alandia Big Band två gånger och framträtt med bland andra Cindy Peters från USA liksom Gerald T. Smith, känd amerikansk gospelsångare och dirigent.
– Vi har också vänkörer i Stockholm, Gotland och så leder Anders Hallbäck en vänkör i Eskilstuna, säger Camilla Heidenberg.
I kören är man 20–30 aktiva sångare.
– Gospel är så fyllt av glädje och är ganska improvisatoriskt. Också i en konsert kanske det inte alltid blir exakt som man övat – det lever! Det är glädjefyllt, ofta väldigt innerligt och man framför sina känslor.
Härmar inte
Camilla Heidenberg upptäckte gospel som 18-åring i Intermezzokören och har älskat genren sedan dess.
– Gospel är grunden till alla västerländsk populärmusik. Det finns inte Elvis eller Michael Jackson utan gospel. Det är jazzens ursprung. Jag gillar själv soul- och funkmusiken och i gospel kan man ge uttryck för det på ett bra sätt. Jag gillar grooven, glädjen, svängigheten , beskriver hon.
Den som tänker på gospel gör det oftast i sin ursprungliga kontext – församlingar var de flesta medlemmar är afroamerikaner. Hur rimmar det med huvudsakligen vita ålänningar som ska tolka genren?
Bild
– Vi vill inte härma, vi har inte den grooven. De församlingarna har gospelen i sig från barnsben, det har vi inte här. Men och jag skulle säga att vi hedrar genren och glädjen, det försöker jag göra när jag skriver låtarna och arrangemangen. Det handlar inte om att härma som sagt, utan vi gör det på vårt sätt helt enkelt.
Good News har albor på sig vid konserterna och gör rörelser, vilket följer stilen.
– När man gör en viss genre av musik vill man följa parametrarna kring den. När jag skriver stämmor följer jag ett visst mönster som återkommer och som är just gospel. Men det finns oskrivna regler.
Så en del går på gehör?
– Absolut, mycket. Och uttryck, det är ett speciellt sorts uttryck, ett sound, man använder, säger Camilla Heidenberg.
Kören tillhör Mariehamns församling och där har man också hållit gospelmässor.
– Det har varit väldigt omtyckt och uppfriskande.
Ett uruppförande
På lördag klockan 19.00 håller man sin jubileumskonsert ”To the water” i S:t Görans kyrka.
– Vi ville ha ett tema på konserten och det visade sig att vissa låtar handlade om vatten inom gospel. Och vad förenar Åland och gospel? Jo, vatten! Det kommer också synas genomgående i bland annat ljussättningen.
Under konserten kommer dessutom ett uruppförande av hennes arrangemang där hon gjort om ”Vinden drar” i gospelstil.
– Det blir spännande att se hur den mottas.
Ett kompband medverkar bestående av Andreas Fliflet på bas, Emilie Adolfsson på piano och Markus Helander på trummor.
– Som dirigent har man ytterligare ett instrument framför sig genom kören där det gäller att locka fram det bästa. De har lärt sig mina handrörelser.
Handlar det om att släppa kontrollen inom gospel?
– Det är absolut så att man bjuder på sig själv, vi har inte ens noter framför oss och vi försöker få bort dem ganska fort från övningarna. För att få fram det där andra uttrycket, och det är lite annorlunda mot mer traditionella körer, säger Camilla Heidenberg.
Gästsolister på lördag är Johanna Gruüssner och Anders Hallbäck medan körens solister Elise Granesäter och Per-Arne Sondell också framträder.
Vad kan man förvänta sig av konserten?
– Jag hoppas att man går därifrån med ett leende och smittas av glädjen vi känner när vi sjunger. Vi har också innerliga, långsamma låtar för eftertänksamhet. Vi vill bjuda på en upplevelse.