Gycklarnas Afton startade i början av 1980-talet på Norragatan i ett rum med heltäckningsmatta och blommiga tapeter, berättar Jonas Fogelström som spelar gitarr och sjunger i bandet.
– Min bror blev trött på att ha mig hemma med förstärkaren och gitarren. Han kände vår blivande trummis Dennis Lindqvist storebror och tyckte det var bättre att jag höll till hemma hos honom med gitarren. Vår basist Marcus Quarnström jobbade på Backaskolan där det fanns basutrustning så vi fick honom att ta med det hem till Dennis. Helt plötsligt var Peter med och då blev vi Gycklarnas Afton, säger Jonas Fogelström.
Bandmedlemmarna rörde sig i samma kretsar under den här tiden och kände varandra väl.
Tanken var från början att skriva eget material och göra egna låtar men även någon cover smög sig in i början, berättar Peter Hägerstrand.
– Jag kommer ihåg att vi hade någon Pink Floyd-cover som ingen annan någonsin har spelat. Det hela var verkligen märkligt, säger Peter Hägerstrand.
Att bandet började skriva låtar på svenska kom sig naturligt.
– Vi funderade mycket på om vi skulle skriva på engelska eller svenska. Det låg i tiden då att diskutera om det fanns något som hette svensk rock eller finlandssvensk rock. Vid något skede märkte vi att vi skrev mest på svenska och spelade mest på finlandssvenska festivaler, säger Peter Hägerstrand.
Bandmedlemmarna bodde under en längre period utspridda i hela Norden men lyckas ändå hålla i gång bandet.
– Jag tycker vi var ganska duktiga på att hålla ihop bandet trots avstånden. Vi fick spela lite mera under somrarna i stället, säger Marcus Quarnström.
– Det var några år där som det kunde ha gått hur som helst, säger Peter Hägerstrand.
Pub Bastun
Under 1980-talet var det Pub Bastun som gällde för Gycklarna.
– Vi är alla produkter av Pub Bastun. Det var där man fick hela sin rock´n´roll-input, säger Jonas Fogelström.
Peter Hägerstand berättar att han alltid tyckte det var lika kul, oberoende om han stod på scenen eller var i publiken.
– Det kom många band från Stockholm där musikscenen var väldigt aktiv. Det var mycket punk och new wave på svenska faktiskt. Det var bra kvalitet, säger Jonas Fogelström.
– Det var på Pub Bastun som generationen efter de som startade på 70-talet tog över. Utelivet såg helt annorlunda ut då jämfört med hur det har sett ut på senare dagar. Det var en väldigt häftig plats, säger Marcus Quarnström.
Musiktävling
Efter att en demokassett kommit Patrik Isakssons väg nådde Gycklarnas Afton framgångar i en musiktävling utlyst av Finlandssvenska Ungdomsförbundet.
– Han hade läst i en tidning om den här tävlingen och förde vår talan. En dag ringde han och berättade att vi vunnit och skulle få spela in en singel, säger Peter Hägerstrand.
Bandet begav sig till Örebro för att spela in singeln ”Här kommer tårar”.
– Låten är fortfarande väldigt rolig att spela, säger Marcus Quarnström.
Låten fick en viss spridning och i HBL publicerades en recension som hyllade Gycklarnas Afton.
– Efter det började vi spela en hel del på festivaler i svenskfinland, säger Peter Hägerstrand.
1986 bodde respektive bandmedlem i Stockholm.
– I Stockholm spelade vi på till exempel Tre Backar, säger Jonas Fogelström.
1990 spelade bandet in ett antal låtar innan bandet lades på is. Inspelningen har inte släppts tidigare utan lades ut på streamingplattformar inför spelningen i höstas.
– Efter över 30 år är det ingen vits av vara självkritisk längre, säger Peter Hägerstrand.
– Vi planerade under hela andra hälften av 80-talet mot den här inspelningen. Vi strömlinjeformade hela tiden låtarna och skrev nytt och tog bort gammalt. Det man hör på inspelningen är det vi jobbade fram under flera år, säger Peter Hägerstrand.
Bandet har ungefär 80 dokumenterade låtar.
– Allting är barn av sin tid och alla låtar var inte superbra men jag tror att vi skulle kunna plocka ut ungefär tio låtar till ur vår katalog som kunde bli riktigt bra pop-låtar men det är det inte riktig någon idé att göra, säger Marcus Quarnström.
– Att släppa tio låtar är mycket begärt. Om vi jobbar riktigt hårt kanske vi lyckas med två. Det beror helt på vår inställning, säger Jonas Fogelström.
Den 16 december spelar bandet på Alandica på PopUp Club. Samma kväll släpps även fysiska kopior av albumet.
Gycklarna runda två
Under sommaren fick bandet förfrågan om de skulle spela på ”Pyro, party och pudelrocks” boksläpp.
– Vi tackade ja ganska omgående. Vi kände att det här var något man behöver ställa upp på, säger Jonas Fogelström.
– Vi levde väldigt länge i tron om att det bara var vi som skulle spela. Vi kände oss väldigt hedrade att just vi blivit valda att spela. Det var bara några veckor före som det gick upp för oss att alla andra också skulle vara med, säger Peter Hägerstrand.
Det var under releasefesten som bandet hittade möjligheten att släppa fysiska kopior av albumet.
– Det var en gammal vadslagning med en klasskamrat som fick stå för kostnaderna, säger Jonas Fogelström.
Bandet har under sin återförening varit en man kort. Dennis Lindqvist har inte haft möjlighet att delta.
– Om det blir en fortsättning skulle det vara otroligt kul att ha med Dennis igen, säger Peter Hägerstrand.