Uppvuxen i Bohuslän på svenska västkusten har Ulf Simolin ett långt och intimt förhållande till havet och vattenmiljön. 2006 flyttade han till Åland. I dag är han miljösamordnare vid Mariehamns stad.
– Det är ett privilegium att få jobba med mitt stora intresse, förklarar han när vi ses på Mariehamns stadsbibliotek där han nu har sin första åländska utställning som målare.
Målandet höll han på med redan i Sverige.
– Jag har alltid gillat det och jag hade ett par gallerier som sålde mina tavlor, men deras provision åt ju upp det mesta.
Efter att par års paus fick han anledning att ta upp målandet igen i våras. Han och kollegorna höll på att slutföra arbetet med den nya våtmarken i Apalängen i Sviby.
– Vi behövde illustrationer till informationsskyltarna och i stället för att betala ytterligare en gång för bilderna vi tidigare köpt till Nabbens våtmark beslutade jag och kollegan Pia Lundén oss för att göra egna. Det arbetet fick något att vakna i mig.
Älskar vatten
Han började måla tavlor igen, främst med havsmotiv.
– Jag skulle säga att det finns vatten på 95 procent av alla tavlor jag målat. Havet är både gåtfullt och livsnödvändigt, och dessutom ett utmanande motiv med alla ljusreflektioner.
Ett annat favoritmotiv, som tydligt går igen på utställningen, är örnar.
– Ett fascinerande djur och en toppredator precis som vi. Om den försvagas får det konsekvenser nedåt i näringskedjan.
Risken med att störa näringskedjans olika länkar är att det riskerar utlösa så kallade trofiska kaskader, som i Östersjön.
– När gäddbeståndet är för litet ökar deras byten som är planktonätande fiskar som mört och strömming, vilka i sin tur leder till mindre mängd djurplankton som i sin tur leder till en ökad förekomst av växtplankton under sommaren, och medföljande algblomningar.
Undervattensfilm
Han berättar hur de gjort en undervattensfilm från Slemmern som tydligt visar hur illa det är ställt med minimalt siktdjup. Dessutom ligger det drivor av skräp på botten, som slängda tomburkar. Ett motiv han har skildrat på tavlan ”Biological Diversity of Homo Sapiens” där förskräckta skaldjur trängs med öl- och colaburkar.
– Det är ju jättesvårt att måla en algblomning så att någon förstår. Jag vill väcka tankar med konsten.
Därför är motiven ofta dramatiska och komiska. Här finns en badande flicka som jagas av blodtörstiga gäss vid en badstrand.
– Den är inspirerad av sommarens händelser.
En annan tavla föreställer en örn som hugger en gädda i en kaskad av vatten. Eller den fantasieggande bilden av en flodnejonöga som kvävande ringlar sig runt en gädda, till synes i kamp på liv och död.
Alla är del av kretsloppet
– Vi har ju en tendens att skylla problemen på andra. Som att det inte spelar någon roll vad vi gör i Östersjön så länge Sankt Petersburg fortsätter smutsa ned. Men det är inte sant. Vi har satt ambitiösa miljömål och nu gäller det att vidta åtgärderna för att uppå dem.
Människan måste inse och acceptera att hon ingår i ett ekosystem där störningar får stora konsekvenser för alla. En tanke som han illustrerar med porträttet av en örn med åländska glasögon, hippie-bandana och parollen ”Make love, not war”.
Utställningen ”Interaktioner vid havet” öppnar med vernissage ikväll klockan 18.30. Den visas sedan december ut.333
”Interaktioner vid havet”
Av: Ulf Simolin.
Vad: Akrylmålningar.
Var: Mariehamns stadsbibliotek.
Visas: Under december månad.
Vernissage: Den 7 december, klockan 18.30.