Mads Gilbert fick en inbjudan att komma till Amman men han valde i stället att besöka Åland för att föreläsa om hur människornas liv i Gaza är just nu.
– Jag har aldrig varit till Åland tidigare och kände att jag ville komma hit och ta del av er historia och samtidigt informera om situationen i Gaza. Jag har nästan daglig kontakt med sjukvårdspersonal på plats, säger han.
Hur blev du engagerad i Palestina?
– Det var till en början så att jag skulle till Palestina men samtidigt pågick krig mellan Israel och de arabiska länderna. Det var 1967. Då sade min mor att jag skulle åka till Israel i stället och hjälpa dem. Samtidigt frågades det efter frivilliga som kunde åka ner och jag räckte upp handen och sade att jag skulle åka.
Men Mads Gilberts syster pratade med honom om Palestina och deras situation som då inte blivit känt för den stora massan i världen.
– Deras frigörelse började långt före Hamas, Fatha och PLO startades.
Mads Gilbert valde sedan att åka till Palestina och Gaza där han vid Al Shifa-sjukhuset hjälpte till med vård och samtidigt utbildade läkare.
Nekades inresa
De senaste åren har konflikten trappats upp mellan Israel och Palestina där främst civila kommit i kläm.
– Det är vanliga människor som du och jag som inget annat vill än att leva ett liv i lugn och ro, ha mat på bordet, vatten att dricka, ha arbete och slippa leva i ständig oro, säger han.
Under konflikten på Gazaremsan mellan 2008–2009 var Mads Gilbert på plats som utsänd av NORWAC (Norwegian Aid Committee), tillsammans med kirurgen Erik Fosse. De kom att bli en viktig källa att förmedla nyheter då utländska journalister stängts ute.
Utifrån sina erfarenheter från kriget skrev Mads Gilbert och Erik Fosse boken ”Ögonen i Gaza” som gavs ut 2009. Följande bok ”Natt i Gaza” kom ut 2014. Boken handlar om civilbefolkningens lidande.
Hur många gånger har du jobbat i Gaza?
– Jag jobbade där regelbundet mellan 2004 och 2014. Jag har besökt Gaza regelbundet de senaste 20 åren. Meningen var att jag skulle till Gaza i november i fjol med NORWAC men jag blev nekad inresa. Då hade jag varit dit två gånger redan samma år. Jag hade sedan tidigare tillåtelse att resa dit men tydligen hade jag inte den rättigheten kvar i november fjol. Den hade blivit nollad.
En värld i fred
Mads Gilbert framhåller att det är en mänsklig katastrof det som nu sker i Gaza.
– Internationell folkrätt gäller tydligen inte där. Det är samma sak i Ukraina. Men där stöttas Ukraina av västvärlden. Varför gör man inte samma sak i Palestina? En värld i fred är förhoppningsvis vad alla vill sträva efter. Då måste vi också agera och inte bara tänka, säger han.
Det är inte bara i Palestina som Mads Gilbert varit aktiv. Han har även deltagit och delat med sig av en undervisningsmodell enligt ”barfotaläkarprincipen” i bland annat Burma, Kambodja och Kurdistan.
– Utbildningen går ut på att lära upp studerande så att de sedan kan föra vidare kunskapen ut i landet. Utbildningen är treårig och heter ”Save lives, save limbs”. Att ge människor kunskap är som att ge människor vaccin, säger han.