Som en del i Ålands natur och miljös temadag i lördags, ”Naturfestivalen”, bjöd Sunds ungdomsförening och Pellas ladugårdsteater på en bantad version av den nyskrivna pjäsen ”Miraklen i Underboda”.
Smakprov ur pjäsen som ännu inte haft premiär visades upp i strålande solsken på Lilla holmen i Mariehamn. Berättelsen tar sitt avstamp i processerna kring Ålands golfklubbs önskan att för cirka tio år sedan bygga ut sin anläggning i Stornäset i Sund.
I den inledande scenen kommer storskrävlaren, dagdrömmaren och den något osympatiska personen bakom golfplanerna inkörandes i en golfbil, med sig har han en ändå mer osympatisk och maktgalen kommundirektör i Stetsonhatt och en fet cigarr i munnen. Kommundirektören sväljer alla planer som kan generera mer stålar, med hull och hår.
”Golf finns i människans DNA”
Byggherren med det enorma självförtroendet vill bygga en anläggning med det fantasifulla namnet ”Miracle valley recreational area” och han säljer in affärsidén hårt och träffsäkert till kommundirektören som gestaltas av Kaveh Bahar. Kommundirektören köper konceptet och går så långt att han i ett replikskifte hävdar att ”golf finns i människans DNA”.
Bakom golfbaneplanerna med hotellkomplex och 800 meter strand står karaktären ”Lad Divine”, med den äran framförd av Jessica Wickström, kvällens absolut starkast lysande stjärna.
– Jag är ingen van skådespelare, men jag har länge drömt om att få vara med i en amatörteateruppsättning, säger hon själv anspråkslöst.
Hennes andra roll i pjäsen är en rak motpol till ”Lad Divine”, i de avslutande scenerna dyker hon upp som ”Ruby”, en trädkramande halvhippie som vill rädda världen.
– ”Lad Divine” är en rolig karaktär att gå in i, det är spännande att få vara någon helt annan än sig själv, säger hon och fortsätter:
– Jag märker själv att jag liksom bröstar upp mig och blir lite kaxig så fort jag bara tänker på rollen.
Politiska meningsskiljaktigheter
Berättelsen är en klassisk lokalpolitisk kamp mellan diametralt divergerande politiska block. Det finns inslag av dåtid som blandas med nutid och även framtid. Den lyfter på ett trevligt sätt fram meningsskiljaktigheter som finns i varenda liten by, världen över.
För musiken i pjäsen står Stäni Steinbock som bland annat spelar på en 50 år gammal hembyggd, halvakustisk gitarr.
– Jag byggde den i skolan och meningen var att ordna en 50-årskonsert i fjol, men det blev ju som det blev med pandemin.
Han har även med sig ett par andra, väldigt speciella instrument. Bland annat en hembyggd kantele, där hela resonanslådan är tillverkad av ett stycke al. Och strängarna är gjorda av hästtagel.
Övriga skådespelare i stycket under smakprovet på Lilla holmen var, Malva Lomner, Annika Dahlbjörk, Päivi Nyman-Ackrén, Jürgen Bogle, Boryana Ivanova, och Alina Kiukkonen, dotter till Jessica Wickström. Regissören Jonna Kevin spelar. även hon, två roller i pjäsen.
Den fulla versionen av ”Miraklen i Underboda” kan man se den 19 juni när det blir urpremiär på Pellas ladugårdsteater i Lemland.