Nordbor sträcker sig runt hela fjärde våningen på det majestätiska Nordiska museet på Djurgården i Stockholm. Utställningen har planerats i fem år och byggs av 200 personer som förutom museets egna anställda inkluderat externa scenografer, filmare och ljudtekniker.
Basen utgörs av 4.000 väl valda föremål ur museets egen enorma samling som kompletteras med inlånade saker från allmänheten. Den sträcker sig över 500 år, följer fyra årstider och tre tematiska spår; ”Natur och näringar”, ”Familj och hushåll”, ”Tro och tanke”.
De olika seklerna har olika scenografier. Runt varje hörn på den slingrande vägen väntar nya vyer. På sammanlagt 20 videoskärmar berättar historiska personer om sina liv. Utställningen påminner på SVT:s stora satsning ”Historien om Sverige” med sitt iscensättande av händelser och miljöer.
Montrarnas föremål presenteras på digitala pekskärmar. Med sin mobiltelefon kan kan lyssna på en audioguide i 26 kapitel, direkt kopplade till de montrar man står framför. Till det kommer skrivna skyltar med idéhistoriska sammanfattningar, som följer de tematiska spåren. Mängden olika berättelser är imponerande.
Skogsfinnar
Den tidigare så ignorerade samiska historien lyfts fram ordentligt. Finland behandlas som den del av Sverige det var fram till år 1809. De så kallade skogsfinnarna presenteras under 1500-talets naturspår i ”Den oumbärliga skogen”. Tiotusentals finsktalande svedjebönder lämnade Savolax för att röja granskog och odla upp ny mark på andra sidan Bottenviken. Upplysningsmannen, den Helsingforsfödde Peter Forsskål presenteras stort. Han var en liberal pionjär, som i en pamflett 1759 förespråkade tryck- och yttrandefrihet.
Åland nämns dock inte alls vad jag kunde uppfatta.
Utställningen är en av de snyggaste jag sett i Norden. Den har just öppnat och visas tills vidare, står på museets webbsida. Passa på att se den, men se till att ha god tid på dig.