Den som besöker Art park får ta del av verk skapade av en uppsjö olika material och tekniker. En del finns på gårdsplanen, andra är utplacerade längs den 600 meter långa naturstigen som löper bakom skolan.
– I år har vi 28 verk utställda, så många har vi aldrig haft tidigare, säger läraren Bodil Ehn-Schauman.
Årets tema är ”tillsammans”. Eleverna har själva skissat på idéer, planerat hur de ska förverkligas och sedan arbetat med det under några veckors tid. Vissa har samarbetat, andra har valt att göra något på egen hand.
– Vi startade det hela med en inspirationsresa till Helsingfors, säger Anna Sundblom-Westerlund, lärare i järnsmide och metall.
Återbruk
I parken finns en hel del verk sedan tidigare år. Några av årets elever har använt sig av dem och gjort om dem.
En som verkligen tagit återbrukstanken ett steg vidare är Wilma Sandberg. Genom att måla om några djur från tigrar till renar och placerat dem framför en gammal vagn från hennes farmors och farfars vind vill hon visa att två är starkare än en.
– Om man jobbar tillsammans och samarbetar går det mesta mycket bättre, säger hon.
Wilma Tysk har tillverkat ett hästhuvud av ihopsvetsade hästskor.
– Tanken med det här är att hästskorna tillsammans bildar något mycket större.
Hon hoppas att någon elev i framtiden vill bygga vidare på hästen och kanske få ihop en hel kropp.
– Det är bara att fortsätta!
Anna Sundblom-Westerlund tycker att föreställande konst är spännande.
– Det är inte det lättaste att förstå ett djurs konstruktioner. Det är kul att Wilma åtog sig det här materialet.
Skrotskapelse
I ett av gårdens hörn står en flera meter hög skapelse. Det är Erika Nordblom som har svetsat ihop ett träd. Hon berättar att det tog henne två–tre veckor att färdigställa trädet.
– Min sambo är svetsare och materialet kommer hemifrån skrothögen.
Flera burkar finns fästa i grenarna. Den som vill kan plocka upp en lapp med en fråga från andra besökare. Det går också bra att skriva svar på frågorna och lämna lappen i burken.
– Meningen är att besökarna ska kunna samverka med trädet, säger Erika Nordblom.
Uppe i ett träd
Susanne Jansén, som går hantverkslinjen, har gjort en uggla i plåt. Ögonen kommer från en gammal glaslykta, ”man tager vad man haver”, konstaterar hon.
– Meningen är att ugglan ska få vara kvar och rosta i sin egen takt.
I skogen står också en kista i trä utplacerad. Ur ett hål i locket sträcker sig en hand. ”Finsk sisu”, heter verket som är gjort av Emanuel Brancu, Lucas Ekholm och Lucas Hägerstrand. ”Du kan försöka gräva ner en finländare men hens sisu lever vidare”, står det på en lapp intill kistan.
Inne i en av skolbyggnaderna ställer hantverkslinjens tvåor och foto- och vildmarkslinjen ut sina arbeten. Dessutom visas en utställning på temat ”Finland 100 år”.
Annika Kullman