Som Ålandstidningen tidigare rapporterat planerar Optinova investera flera miljoner euro för att uppgradera och modernisera sin anläggning i Godby. Som en del av förberedelserna har man nu utfört provtagningar av mark- och dagvatten i anläggningens närhet, och påträffat spår av PFAS samt en ansamling av plastavfall.
Helena Boman på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) säger att myndigheten kontaktats av Optinova med anledning av fynden.
– De har lyssnat på vår input och hanterat frågan exemplariskt. Nu behöver flera provtagningar göras för att utreda varifrån det kommer, om det kan spridas på något sätt och så vidare, säger Helena Boman.
Ålands Vatten, som tar dricksvatten från närliggande Långsjön, har efter att saken uppdagades gjort nya provtagningar som visar att PFAS-nivåerna i dricksvattnet är långt under gränsvärdena för vad som är tillåtet.
– Det viktigaste är att säkerställa att det inte kommer i kontakt med människor och nu vet vi att det inte finns i dricksvattnet.
Den fortsatta utredningen görs i samråd mellan Optinova och myndigheten.
– De har också tagit in en konsult som är specialiserad på området. PFAS är ett väldigt komplext område.
I ett pressmeddelande skriver Optinovas vd Rom Mendel att man tar situationen på största allvar.
”Vi har ett nära och konstruktivt samarbete med ÅMHM och Ålands Vatten. Vi följer deras riktlinjer för att säkerställa en ansvarsfull lösning, både på kort och lång sikt”.