Glänsande siden, skira spetsar, mjukaste sammet och pälsverk...det är extra roligt att uppleva Roslins målningar nu när de är nykonserverade; smutsen och den gula fernissan är borta. Man kan se varenda detalj.
UTSTÄLLNING
Målningar av Alexander Roslin (1718 - 1793)
Plats: Nationalmuseum, Stockholm med inlån från Finland, Frankrike, Italien, Ryssland och U.S.A.
Tid: pågår till den 13 januari 2008 och fortsätter sedan till Versailles.
KONST Roslin var perfekt som överhetens konstnär, för han fokuserade inte på ansiktena utan på kläderna. De dyrbara tygerna och de gnistrande broderierna skvallrar om pengar och makt. Kvinnorna håller gärna en solfjäder eller en teatermask i handen, medan männen ofta läser eller skriver. Ibland ser man spår av perukens puder på sammetsaxlarna.
Foto:
Visst kunde han göra psykologiskt intressanta porträtt av sig själv, sina vänner och okända modeller, men nästan alla kungliga och adliga liknar varandra; de är vackra dockor med stora ögon och rosiga kinder.
Det finns förstås undantag. När Roslin målar sitt jätteporträtt av kejsarinnan Katarina II av Ryssland bär hon både mantel och spira, men han förskönar henne inte tillräckligt mycket. Hon är inte nöjd med ansiktet.
" Jag ser ut som en svensk piga", lär hon ha sagt.
Fransk målare
Roslin föddes i Skåne och gick i lära hos en hovmålare i Stockholm, men största delen av livet bodde han i Frankrike. Han kom till Paris 1752 och redan året därpå blev han ledamot av franska konstakademien.
Foto:
När Gustav III var kronprins och besökte Paris 1771, fick han beskedet att kung Adolf Fredrik avlidit. Men innan han återvände till Stockholm för att bli regent satt han modell för Roslin och det resulterade i flera porträtt. På utställningen hänger tre målningar där Gustav III ser exakt likadan ut, men klädseln varierar.
Gudomligt ljus
Kungen bär en dräkt av guldtyg på ett par målningar, men när furstar skulle krönas eller gifta sig dög inte guld, då skulle det vara vitt och silver. Just de färgerna var själva kärnan i det gudomliga ljuset. På det stora kröningsporträttet bär kungen en dräkt som lyser av silver.
Prinsessan Hedvig Elisabet Charlotta var bara 15 år när hon gifte sig i en klänning av silverbrokad som är dekorerad med spetsar och broderier av silver. Hon ser leende och avspänd ut på målningen, trots att klänningen är så hårt snörd att midjan mäter ynka 48 cm. Kontrasten är stor till den 180 cm. breda kjolen. Missa inte originalklänningen, den finns också med på utställningen.
Sex långa år
Roslin hade bara varit ett år i Frankrike, när han träffade konstnärinnan Marie Suzanne Giroust. De ville gifta sig, men hennes förmyndare sade nej - en protestant som dessutom saknade förmögenhet kom inte på fråga. Roslin fick vänta i sex långa år innan de kunde bli ett par.
I Sverige är han mest känd för målningen "Damen med slöjan". Det är hans hustru som leende tittar fram bakom den svarta slöjan. 1770 målar han henne i en vacker rosa sidenklänning med gnistrande silverspetsar. Men nu ler hon inte lika lyckligt. Två år senare har hon avlidit i cancer, bara 38 år gammal. Roslin var förtvivlad och sörjde henne djupt.
När den franska revolutionen bröt ut, hade han blivit gammal och välbärgad. Han var chockad över raseriet och våldet på gatorna. Revolutionärerna ville göra upp räkningen med alla konstnärer som hade haft något att göra med monarkin, men Roslin klarade sig.
Den 5 juli 1793 dog han i Paris och en månad senare stängdes akademien. En ny tid hade börjat i det franska konstlivet.
Ålandstidningen