En man och hans son sitter på en strand någonstans i Östersjön. Så tittar pojken plötsligt på sin far och frågar:
– Vet du om att havsandarnas döttrar fångar in drunknade människor och håller dem i sina stora grottor långt nere under vattnet?
Så inleds den första scenen i den nyskrivna musikalen ”Havsandar”, som just nu tar form inför premiären i slutet av maj. På lördagen gavs en förhandsvisning för massmedia på Margaretagården i Mariehamn.
Det här är en berättelse om kampen mot övergödning, klimatförändringar, utfiskning och nedskräpning, men även en skildring av ett uppvaknande – om hur ignorans kan förvandlas till handlingskraft.
– ”Havsandar” utspelar sig under vattenytan, i skiffersalarna någonstans i mitten av Östersjön, säger Isabella Grüssner-Sarling som står för manus och regi.
Ulvens döttrar
Johanna Grüssner är producent och dirigent medan Ella Grüssner Cromwell-Morgan har komponerat musiken. Totalt framförs 18 låtar i föreställningen. I mycket rör det sig om en vidareutveckling av den folk- och världsmusik Ulvens döttrar har framfört de senaste 20 åren, men en del av musiken är också nyskriven för Ålands Projektkör.
Alla Isabella Grüssner-Sarlings texter är nya.
– För mig kändes det på ett sätt som att berättelsen redan fanns där i musiken. Vi har också med Carina Karlssons text ”Bön för Östersjön” och Valdemar Nymans ”Havsandar” i originalform, säger hon.
Körmästaren Emelie Adolfsson har arrangerat Ella Grüssner Cromwell-Morgans musik för kör och orkester. Ljudbilden, som byggs av instrument som didgeridoo, mungiga, nyckelharpa och violin, är udda och folkdynamiskt suggestiv.
Johanna Grüssner berättar att det på flera sätt varit ett utmanande projekt, restriktionerna har ställt till det och än svårare var det när en person man samarbetat med länge hastigt gick bort. Att projektet tidvis har fått pausas under pandemin har gett alla medverkande tid att landa i det nya.
–Vi är så taggade nu, det är som att alla motgångar svetsat oss samman i kören, säger hon.
Medverkande musiker, förutom Emelie Adolfsson och Johanna Grüssner, är Kristoffer Gottberg, Esko Grundström, Markus Helander, Kim Jansson och Andreas Nyberg.
Utmanande roll
Nicklas Lantz, som gör rollen som Mannen, har tidigare även medverkat i Projektkörens föreställningar ”En värld full av liv” och ”Syrakusas öga”.
– Det här är en av de svåraste roller jag haft, för min karaktär har inget namn utan blir i stället en slags symbol och representant för hela mänskligheten.
Minns du vad du tänkte när du läste manuset första gången?
– Att det kan vara ett av de bästa musikteatermanus jag läst. Isabellas ordval, och hur hon flödigt målar in känslor mellan scenerna ... det är ett manus som är genomtänkt utan att vara utstuderat.
Yngst i ensemblen
Pojken spelas av mariehamnaren Viking Karlman, 13 år. Han berättar att han tipsades om projektet av sin musiklärare i Strandnäs skola.
– Jag gick på auditionen, och läste några repliker och sjöng några toner. Jag blev jätteöverraskad när jag sedan fick rollen.
Han ser flera likheter mellan sin rollkaraktär och sig själv – båda funderar mycket, är lättsamma till sina personligheter och tycker om sina pappor. Viking Karlman, som till vardags tar sånglektioner vid Ålands musikinstitut och sjunger i två körer, medverkar i flera scener.
– Det känns lite läskigt, men när jag ser publiken framför mig ska jag föreställa mig att den är havet.
Undervattensfolkets kläder har skapats av kostymören Gunilla Nilsson, Alva Gäddnäs står för scensminkningen och scenograf är Ulrika Kjeldsen. Två föreställningar ges på Alandicas stora scen lördagen den 28 maj.