Havsandar är en färgsprakande men samtidigt mörk Östersjösaga som för första gången visades i samband med Åland 100 för två år sedan. Musikalen bygger på musik av systratrion Ulvens döttrar och handlar om klimatförändringen och hur människor påverkar vatten, fiskar och växter.
– Vi fick väldigt mycket fin feedback när vi gjorde den första gången och det talades om att vi borde ta den på export. Men allt rann lite ut i sanden i samband med Åland 100, säger Johanna Grüssner.
Sedan dess har emellertid en hel del hänt. Ålands projektkör har fått ta emot Evert Ekroth-priset för Havsandar och landskapsregeringen har bestämt sig för att finansiera två föreställningar på Alexandersteatern i Helsingfors.
– Då tänkte vi att vi kör några gånger till på Åland. Vi känner inte riktigt att vi är klara efter den första gången.
Annan ljudbild
Den nya föreställningen utgår från samma manus och musik som för två år sedan, men med en hel del nya inslag. Bland annat är hälften av solisterna nya med Ekenäsbon Annika Cleo som spelar havsfrun, Frode Lantz som spelar havsfruns son Flode och Stig Wilén som spelar pojken. Samtidigt återvänder både Nicklas Lantz och Annie Lahti i sina roller som mannen och Svalla. Till på det finns en del nya ansikten i orkestern, och därmed nya instrument.
– Det betyder att en delvis annan ljudbild kommer att skapas av orkestern, även fast musiken är densamma, säger Johanna Grüssner.
En ny danskoreografi ska också skrivas av Ylva Watkins och i kulisserna får kostymören Gunilla Nilsson förstärkning av Rebecca Nyroos och Fredrika Sjölund-Löfroth som ska jobba med hår och smink.
– Vi har lärt oss mycket sedan förra gången. Ylva ville själv skriva en ny koreografi, Isabella (Grüssner-Sarling reds.anm) har gjort små ändringar i manus och vi i kören har kommit på en del grejer som vi kan göra bättre, säger Johanna Grüssner.
Havsandar 2.0
Såväl bild- som ljudteknik har också en viktig roll i musikalen och Annika Cleo, som alltså är ny i sammanhanget, beskriver Havsandar som en tvärkonstnärlig föreställning.
– Det är sällan man ser så många konst- och musikformer i samma föreställning: Kör, solister, dansare, orkerster och bild. Det här blir Havsandar 2.0.
En annan nyhet är att Havsandar i januari 2025 ska visas för åländska skolbarn. Det görs med hjälp av finansering från Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne som firar sitt jubilem med att bjuda alla barn i årskurserna 4–6 i de svenska skolorna i Finland på en teaterupplevelse.
– Det blir tusen skolbarn på Åland som får se föreställningen, säger Johanna Grüssner.
Harriet Öfverström-Snickars, ordförande i Ålands projektkör, konstaterar att musikalen har ett väldigt allvarligt och delvis dystert tema.
– Den handlar om ett nedsmutsat hav, men har samtidigt ett väldigt hoppfullt slut, säger hon.
Havsandar visas på Alandica i två föreställningar lördagen den 28 september och därefter på Alexandersteatern i Helsingfors i två föreställningar den 1-2 oktober.
– Vi hoppas förstås på mycket folk och det skulle vara roligt om det här kunde bli en musikal som lever vidare i framtiden, avslutar Johanna Grüssner.