Mobbning är ett samhällsproblem som genomsyrar hela samhället.
– Den finns överallt, bland vuxna och barn, både som fysisk och psykisk misshandel. Men situationen i skolan är speciell eftersom den är en så sluten värld, säger Ann-Christin Waller som arbetat som lärare med barn av alla åldrar.
Efter att själv ha upplevt mobbning, sett mobbning och hört vänner och bekanta berätta om mobbning beslutade hon sig för att skriva en berättelse om problemet.
– Jag har burit på den här berättelsen i 20 år. Jag hoppas väcka empati och medkänsla bland de unga läsarna för hur det känns att bli utsatt. Och hur illa det kan gå.
Hon berättar om hur hon hade en stökig klass gymnasister som bara bråkade under lektionerna. De kastade en boll och plötsligt befann den sig i händerna på en flicka. Deras ögon möttes och hon bad flickan att inte kasta bollen vidare.
– Men flickan kastade ändå. Då pausade jag och frågade flickan om hon kunde förstå hur det kändes för mig. Hon förstod för efter det deltog hon inte i stöket.
Verkliga exempel
Romanen handlar om flickan Talitha som läsarna får följa från dagis fram tills hon går ut gymnasiet.
– I henne har jag samlat alla historier jag hört om verkliga händelser. Andra halvan av berättelsen handlar om hur Talitha lyckas bryta med mobbningen och komma vidare med sitt liv. Man får inte tro att ens drömmar kan dö. De går alltid att hitta igen.
Situationen i dagens skola är så mycket värre än när hon själv var barn, menar Ann-Christin Waller. Till exempel problemet med hur lätt det är att filma någon med mobilen hänga och ut på sociala medier.
– Jag tycker att mobiler borde vara förbjudna under lektionstid. Och polisen borde besöka skolorna och berätta att det faktiskt är ett allvarligt brott att olovandes filma och hänga ut någon.
Tio bilder
Med manuset nästan klart kontaktade Ann-Christin Waller Catja Barck, vars målningar hon sett på en utställning och tyckt mycket om.
– Jag läste manuset och tyckte om Ankis målande språk. Det kommer att bli tio bilder sammanlagt, målade i akvarell, säger Catja Barck.
De hoppas att boken är klar att komma ut lagom till skolstarten i höst.
– Drömmen vore att skolorna lät eleverna läsa den och sedan själva skriva uppsatser om mobbning. Den passar från årskurs sex och upp till gymnasiet, säger Ann-Christin Waller.