Bredvid en stor korg med ull från åländska får sitter Caroline Parker och spinner garn med en slända.
Tekniken har hon lärt sig själv och hon har hållit på med hantverket som hobby i ungefär fyra år.
– Först kardar jag ullen före jag spinner den. Den här tekniken med slända har man använt i 3.000 år, spinnrocken har bara funnits i 400 år så den är ett ganska modern påhitt, säger Caroline Parker.
Garnet hon spinner är inte till försäljning, men på hösten börjar hon på folkhögskolan där hon kan använda sig av garnet som hon spunnit.
En bit längre bort finns en stor anordning som används till att slå rep. Harry Grabinski har lyckats leja Björn Bamberg och Sigmund Omarhaug att hjälpa honom med att slå rep.
Harry Grabinski har hållit på med repslagning i ungefär sex års tid.
– Det var en bekant som fick med mig på det här. Det är roligt att hålla på med lite knutar och repslagning, sedan är det socialt också, säger han.
– Det är tre gånger tre gardeller som bildar repet. Man ska helst vara minst tre personer när man slår rep, berättar Björn Bamberg.
Efter att repen är färdiga säljs de vidare och för vinsten köper gruppen in nya garn till repslagningen.
Färgkokning och vävda mattor
Vid en stor kittel står Anna Eriksson och Marija Pettersson och blandar Falu rödfärg enligt traditionellt recept.
– Vi börjar med att laga en rågmjölsvälling, sedan får det koka och så sätter man i färgpigment och järnvitriol. Efter att det kokat mer har vi i linolja, berättar Anna Eriksson.
Blandningens recept står uppskrivet på en lapp bredvid kitteln och 50 kilo färg räcker till att måla 150 kvadratmeter. Klockan tio på förmiddagen började färgkokningen och vid tre på eftermiddagen blir den färdig.
– Det är inte alls svårt att göra. Det här är första sommaren vi gör det här och det är lätt att koka ihop, säger Anna Eriksson.
– Det är bara lite tungt i armarna, man måste röra i den hela tiden så den inte bränns vid men det är också ganska meditativt, tillägger Marija Pettersson.
Intill färgkokningen står Birgitta Häggblom och hälsar besökare välkomna. Hon är iklädd en traditionsenlig dräkt som hon sytt själv.
Birgitta Häggbloms stora passion är att väva mattor och sedan hon blev pensionär har hon mer tid för intresset. Förutom mattorna håller hon även på med mycket textilhantverk och stickning.
– Jag har vävt mattor hemskt länge, men jag hade ett uppehåll på 30 år då livet kom emellan. Nu har jag blivit pensionär och har mer tid för att väva mattor, säger Birgitta Häggblom.
Att vara med på hantverksdagarna är väldigt roligt enligt henne och en kul variation.
– Jag har aldrig förut blivit så mycket fotograferad när jag sitter och river trasor till mattorna, säger hon och skrattar.
Nättillverkning och hemvete
För fiskeintresserade kan nät till håvar införskaffas av Torsten Blomqvist. Att binda nät är något som Torsten Blomqvist lärde sig redan som liten. Just nu sitter han och binder nät till håvar som används till fiske.
– Jag växte upp på Viggskär och jag har sysslat med fisket hela mitt liv. Nu fyller jag snart 80 år men jag servar och lagar nät fortfarande, säger han.
I det lilla kaféet på Jan Karlsgården står tre generationer av familjen Klingberg och bakar hemvete och bullar. Farmor Solveig Klingberg har bakat i stugan i 18 år. Barnbarnet Malin Klingberg och hennes mamma Lena Klingberg hjälper till med bakandet.
– Det är i den här ugnen som vi lagar vårt hemvete, säger Lena Klingberg och pekar mot den gamla ugnen som värmer upp hela rummet.
Återkommande turister
Penny Linder och Frida Söderström har varit till Åland många somrar. De trivs bra med att semestra på Åland och uppskattar hantverkardagarna som ordnas på Jan Karlsgården.
– Vi hittade hit för tolv år sedan. Vi har kommit tillbaka nästan varje sommar, eftersom vi tycker så mycket om det. Vi har även tagit med oss lite familj och släkt från Västerås, säger Penny Linder.
– Det roligaste med hantverksdagen är att man kan kolla på så mycket saker. Om det är något man tycker om kan man köpa det, säger Noel Dombek.
Aurora Hjulström tycker att det roligaste med hantverksdagen är pysselverkstaden för barn. Hon visar stolt upp tre stycken nyckelringar som hon gjort själv.
– Varje år varierar arrangörerna de olika aktiviteterna här på hantverksdagarna litegrann. Barnen tycker att det är jätteroligt att vara här och vi kan verkligen rekommendera det till andra, säger Penny Linder.