John Karlsson föds 1892 i Listerby i Vårdö. Hans far är skepparen Karl-Evert Karlsson, farfars far till Ben Listherby och morfar till damen i Huddinge.
John Karlsson studerar vid Navigationsskolan i Vasa och från sommaren 1914 är han befälhavare på sin fars skonare Lily. Kriget har brutit ut och i augusti beslagtas Lily i tyska Flensburg och besättningen interneras ombord.
– John lider av tristessen men piggar upp sig genom att skaffa en tysk flickvän, trots att han redan har en i Katrineholm i Sverige, berättar Ben Listherby.
Den 27 september ansluter sig John Karlsson till 27:e jägarbataljonen. Tyskarna gav de finska sjömännen ett val: sättas i fångläger, eller slåss mot Ryssland. I all hemlighet utbildade nämligen Tyskland rekryter i den finska Jägarrörelsen, vars mål var att frigöra Storfurstendömet Finland från Ryssland och skapa ett nytt självständigt Finland. Utbildningen hölls i Lockstedter-lägret, i Holstein norr om Hamburg.
– Där fanns fler ålänningar, men John verkar ha hållit sig för sig själv. Han hamnade i ett maskingevärskompani, berättar Ben Listherby.
Blir spion
I augusti 1916 inleder John Karlsson sin karriär som spion. Bland de första uppdragen ingår att rapportera om ryska mineringar och fästningar på Åland.
– Han uppger att han var inblandad i ett sprängattentat mot en rysk båt i Åbo hamn. Men det har jag inte kunnat slå fast att det stämmer. John var en äventyrare och talade inte alltid sanning. Han var lite mystisk och kunde i ena ögonblicket säga åt sina nära att inte oroa sig, för att i nästa helt plötsligt behöva åka iväg.
Bild
Den 22 oktober dyker ett livstecken upp i form av ett brev från Åbo länsfängelse.
– John hade arresterats i Torneå och skickats till Åbo. Han dömdes till tre månaders fängelse för ”vistelse utomlands utan giltigt pass”.
John Karlsson skickas till Peresiljanafängelset i S:t Petersburg och vidare till en rad andra fängelser i Finland, ibland i fotboja. Genom forskaren Pentti Hakala har Ben Listherby fått tillgång till de ryska undersökningsprotokollen som finns översatta i boken. Ryssarna tycks vara väldigt intresserade av John Karlsson men ha svårt att sätta dit honom för någon konkret.
Fängslad igen
I mars 1917 blir John Karlsson frigiven på grund av ryska revolutionen. Men han grips snart igen på oklara grunder. Ryska kontraspionaget genomsöker hans tillhörigheter i systerns bostad i Ekenäs. Han skickas återigen mellan olika fängelser innan han slutligen förvisas till Kuopio. I början av 1918 ansluter han sig till en skyddskår med uppdrag att avväpna de ryska trupperna i Österbotten. Här stupar han för en fiendes kula den 29 januari, i närheten av Bennäs station. Han är begravd i Gamlakarlebys hjältegrav.
Är du stolt över din släkting?
– Jag vet faktiskt inte riktigt. Han var ju rätt mystisk. Men det är en spännande historia.