Eckerö kommun har de senaste åren dragits med en hel del negativ publicitet. Kommunen har bland annat figurerat i turerna kring den landbaserade fiskodlingen Fifax och före det väckte hävandet av tidigare kommundirektören Rasmus Basiliers tjänsteförhållande stor uppmärksamhet.
Det finns fler exempel som inte direkt har gynnat kommunens renommé. För ett år sedan blossade ett offentligt bråk mellan kommunpolitikerna Kerstin Wikgren och Mikael Selander upp efter att Wikgren krävt att ett utskott skulle tillsättas för att utreda och granska förvaltningen.
Samtidigt, i skuggan av de braskande rubrikerna, verkar det åtminstone i närings- och kulturnämnden och bland flera av företagarna i kommunen finnas en vilja att komma framåt. Det senaste året har en rad satsningar verkställts vilka är intressanta inte minst mot bakgrund av de utmaningar som finns inom turismen och som förstås även berör en turistföretagartät kommun som Eckerö.
Närings- och kulturnämnden, under ledning av ordföranden Johan Hellström (MSÅ), kom 2017 med ett initiativ om allaktivitetsbiljetter. Målsättningen är att aktivera kommunens unga och äldre. Under det första året finansierade kommunen endast inträdet till Smart Park. Det dröjde förstås inte länge förrän flera andra företagare krävde samma förmån och hela satsningen kunde här ha lagts ner. I år har man i stället gått in för en lösning som är solidarisk gentemot alla som uppfyller kraven för att medverka och biljetterna kan nu nyttjas hos ett tjugotal företag, bland dem Curlinghallen, Käringsunds Viltsafari och Eckerö golf.
Å ena sidan är kostnaden för satsningen drygt 8.700 euro, en inte ringa summa för en liten kommun, å andra sidan kan Eckerö räkna hem pluspoäng både från de berörda invånarna och från företagarna vars verksamheter gynnas genom fler besökare. Flera andra kommuner ska dessutom ha visat intresse för modellen, men om den förverkligas på andra håll återstår att se.
Ett annat exempel är det minitåg från Berghamn till olika anläggningar i närheten som föreningen Upplev Eckerö ville ha i bruk till sommaren 2018. Eftersom ansökan om bidrag lämnades in för sent till kommunen fick man avslag. I stället för att skjuta fram projektet ett år löste föreningen finansieringsbiten på egen hand och under en månad rullade tåget med turister mellan hamnen, Storby, Käringsund, Sandviken och golfbanan.
Nytt för i år är även Eckeröappen med information till ortsbor och besökande turister. Annat som varit på tapeten är en marknadsföringsstrategi för kommunen (här råder det olika uppfattningar inom kommunen om en sådan är värd att ta fram innan eventuella kommunsammanslagningar) och auktioner av kommunens bostadstomter.
Ett förslag där nämnden däremot inte fick kommunstyrelsen med sig rörde ambitionen att omvandla den gamla marknadsplatsen i Storby till lekplats och uteträningsgym.
Vissa åländska kommuner har haft svårt att fylla sina nämnder. Närings- och kulturnämnden i Eckerö visar hur viktigt det är att inte bara få folk till alla stolar utan att ledamöterna dessutom är personer med insyn i och intresse för nämndens ansvarsområden.
En liknande framåtanda och vilja att tänka utanför boxen finns på flera andra håll i landskapet. Brändö kommun vill till exempel satsa på en digital innehållsproducent och på Kökar gick invånarna samman för att kunna öppna en butik när den gamla slog igen. Det verkar helt enkelt som att flera av de mest innovativa kommunerna är de som befinner sig längst från tätorterna.
Annika Kullman