Runt om i Europa gick Europas invånare till valurnorna. Frågetecknen var många inför valet. Skulle de nationalistiska strömningarna gå starkt framåt i valet? Skulle klimatfrågorna få stor inverkan på valresultatet? Nu vet vi resultatet. Europas miljöpartier har gått bra och i skrivande stund visar De gröna i Finland ett mycket bra resultat men mest överraskande är de tyska miljöpartiets framgång där partiet går mot närmare 20 procent av rösterna. Ett röstetal som ger fler gröna parlamentariker från Tyskland än till exempel Sveriges samtliga platser i parlamentet.
De nationalistiska partierna ser ut att gå framåt men inte så kraftigt som tidigare befarats. De mer traditionella partierna har lyckats försvara sig relativt bra på europeisk nivå och det konservativa EPP ser ut att även fortsättningsvis bli den största gruppen och den socialdemokratiska gruppen blir näst störst. Den socialdemokratiska kräftgången vi sett de senaste åren runt om i Europa ser ut att ha tappat fart i och med detta val.
På Åland har dock frågan helt dominerats av hur vi säkrar att det även de kommande åren ska finnas en svenskspråkig EU-parlamentariker. Vi visste att ålänningarnas roll var viktig för att säkra en svenskspråkig parlamentsplats. Anton Nilssons insats tillsammans med sina väljare ser även ut att bli viktig för Svenska folkpartiet. Det väljarunderstöd som Anton Nilsson fått ger honom en topplacering på Svenska folkpartiets lista. I skrivande stund också en möjlighet att bli Nils Torvalds suppleant. Om det blir resultatet när samtliga röster är räknade är det i så fall ett historiskt resultat som ger Åland en viktig roll även i framtida samarbeten med Svenska folkpartiet. Men framförallt skulle ett sådant resultat göra att Åland är närmare än någonsin den hett eftertraktade EU-parlamentsplatsen. Ett resultat som visar att när vi på Åland sluter upp har vi alla möjligheter att göra vår röst hörd.
Slutligen kan det konstateras att valdeltagande på Åland gick tillbaka något från förra EU-parlamentsvalet och stannade denna gång på 51 procent. Ur ett europeiskt perspektiv ett gott valdeltagande men inte på de nivåer vi på Åland är vana att se i övriga val. Ett mönster som känns igen från övriga Europa.
Daniel Dahlén