Det är över 50 år sedan den stora restaurering av ruinerna i Bomarsund genomfördes. Att restaurera ruinerna är en utmaning och en informell arbetsgrupp vid landskapsregeringens kulturbyrå har därför under det senaste året arbetat med att ta ett helhetsgrepp på restaureringsbehovet.
Samtidigt har landskapsregeringen i budgetförslaget för 2020 föreslagit att planeringen för ett uppförande av ett besökscentrum i Bomarsund ska påbörjas. Målet är att ett besökscentrum ska stå klart 9 juni 2021 till en kostnad om totalt 2,8 miljoner euro.
Satsningen på Bomarsundområdet är en bra satsning. Oavsett hur vi ser på saken var Åland en del av det ryska tsardömet över 100 år. Det har satt sin prägel på Åland och det bör uppmärksammas. Inte för att vi var ryska utan för att tiden har en inverkan på vilka vi är i dag.
Hela Bomarsundstiden, med egentlig start uppförandet av huvudfästningen 1830, är en stor del av Ålands historia. Det var under dessa år som den åländska handeln på allvar började ta fart och det var då vi började se stadsliknande områden på Åland.
Men hela Bomarsundstiden är så mycket mer. I de åländska gårdarna hade vi ryska militärer inhysta vilket gav oss flera ryska ord som så småningom blev åländska ord. Det finns även många ålänningar som har påbrå från ryssar och länder som ingick i det ryska riket från denna tid.
Visst var inte ryssarna alla gånger omtyckta och visst var det en stor börda för ålänningarna att ha det stora antalet ryska militärer på Åland. Men tack vare tiden har vi även vår demilitarisering.
Bomarsundstiden sätter Åland på kartan. Det sjungs sånger om Bomarsund och på kontinenten finns ett stort antal historieintresserade och släktingar till militärer som stred för såväl Frankrike som Storbritannien. Släktingar med ett intresse av vad som utspelade sig i Bomarsund. Det finns även väldigt mycket dokumenterat.
Det gör att det finns en berättelse att berätta. Att vi har något unikt att visa upp.
Om vi utvecklar Bomarsundsområdet finns det stora möjligheter att locka hit turister, inte enbart från Sverige och Finland, utan framförallt från Frankrike, Storbritannien och de länder som tidigare utgjorde det gamla Tsarryssland. Men framförallt ger det oss själva en större möjlighet att förstå vad vi som ålänningar är och varifrån vi kommer.
Med detta sagt ska vi inte glorifiera Bomarsundstiden utan det är viktigt att även berätta om den vanliga människans varande - bortom militärparader och fina uniformer.
Om att ålänningar aktivt deltog när ryssen skulle besegras genom att visa britter och fransmän vägen till fästningen. Genom att berätta om den inverkan perioden har haft på vår tid och de efterföljande generationerna med allt från ryska ord till ladugårdsbyggnationer med sten från Bomarsund och demilitarisering.
Genom att synliggöra det som hände i Bomarsund bygger vi en trygg grund för oss själva. Vi får mer fakta om oss som ålänningar - vilka vi är och var vi kommer ifrån. Fakta och historiskt kunnande behövs mer än någonsin i dagens samhälle. Inte minst med tanke på växande främlingsfientlighet och historielöshet.
Så låt oss ta vara på Bomarsundsområdet och ge området den uppmärksamhet det ska ha.
Efter det är det dags att ta tag vikingatiden och Kvarnbo-området. För även där finns mycket att berätta om vilka vi är och var vi kommer ifrån.
Daniel Dahlén