Under den gångna valrörelsen har den ekonomiska tillväxten varit en het fråga. Att söka svaren inom den politiska sfären är dock kanske inte alla gånger rätt väg att vandra? Visst kan politiker bidra med att sätta upp tydliga regelverk och stå för stabilitet men det är i slutändan de åländska företagen som måste växa för att vi ska få en ökad tillväxt.
Utmaningen för Åland är att vi genom åren haft en stark koppling till sjöfarten. En sjöfart som är betydande för det åländska samhället men samtidigt en mycket konkurrensutsatt bransch med utmaningar av olika slag. Inte minst har passagerartrafiken på Östersjön ändrat karaktär och frågan är vad framtiden har att utvisa.
Däremot ser vi att det som till stora delar en gång var en så kallad spin off från den åländska sjöfarten får en allt större roll i den åländska ekonomin nämligen den åländska bank- och försäkringsverksamheten.
I gårdagens Ålandstidning berättar vi om att Ålandsbanken gör sitt bästa kvartal någonsin. Detta i en tid då storbankerna i vår närhet rapporterar om stora utmaningar och även förluster.
Det är inte länge sedan Ålandsbanken stod inför stora utmaningar och olyckskorparna talade om att det bara är en tidsfråga innan Ålandsbanken blir uppköpta och att köpet av Kaupthing bank var en dålig affär. Sedan dess har banken gått från klarhet till klarhet. Utmaningar har funnits men som i allt framgångsrikt företagande har banken jobbat sig igenom utmaningarna
Även dotterbolaget Crosskey visar framgång och med innovativa idéer och satsningar på klimat och miljö har Ålandsbanken tagit nästa steg utanför Åland.
Samtidigt ser vi att Alandia har renodlat sin verksamhet och tagit en rad strategiska beslut för att ta nästa steg på försäkringsmarknaden. Även Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag har expanderat sin verksamhet med flera nya produkter och en rad nyanställningar.
Dessa tre bolag har gemensamt att de även finns utanför Åland. Det faktum att de är tjänsteföretag gör att de enklare kan expandera utanför Åland och inte är lika beroende av de insulära förhållanden vi har. De är även kunskapsintensiva bolag vilket gör att de inte heller är lika lätt att störa med prissättning som till exempel en tillverkningsindustri. Det gör dem stabila.
Visst har denna sektor en lång väg att vandra innan de är lika viktiga som sjöfarten är för den åländska ekonomin. Däremot finns det ett driv och innovativa idéer inom dessa bolag som det går att bygga vidare på. Det är bra för hela Åland om dessa bolag blir större och kan bidra med mera till det åländska samhället. Därför bör kommande regering göra det de kan för att underlätta för finans- och försäkringsbranschen att verka på Åland.
Visserligen är dessa frågor till mångt och mycket inte en åländsk behörighet men likväl finns områden som landskapsregeringen kan arbeta med för att skapa förutsättningar för aktuell bransch. Frågor som inflyttning, utbildning, planerade områden för bosättning samt ett öppnare Åland i stort är frågor som branschen lyft i flera omgångar.
De politiska Åland bör jobba vidare med de frågorna så kan det offentliga bidra med att ge förutsättningar för bank - och försäkringsbranschen och för hela det åländska näringslivet.
Offentliga bidrag behövs inte för bank - och försäkringsbranschen utan fokus bör istället ligga på det offentligas kärnområden - då ges stora möjligheter. Våga även lyssna lite extra på branschens företrädare och våga tänka lite mer på Åland som en global aktör där öppenhet och frihet gör det lättare att vara konkurrenskraftig. Det ger förutsättningar inte enbart för aktuell brasnch utan för hela det åländska näringslivet.
Daniel Dahlén