”Mitt barn skulle aldrig!”
För den förälder som plötsligt en dag får veta att ens barn har missbrukat narkotika kan beskedet komma som en kalldusch. En känsla av besvikelse, ilska, vanmakt och sorg kanske infinner sig. Varför märkte jag ingenting? Och sedan: hur ska jag göra för att hjälpa? Hur vet jag att mitt barn inte trillar dit igen?
Liberalerna ordnar ett seminarium om droger på torsdag. Anna Sjöström med tjugo års erfarenhet av att utbilda om droger och missbruk ska berätta hur man som förälder på ett tidigt stadium kan upptäcka signaler på narkotikamissbruk och på ett effektivt sätt kan ingripa och behandla. Även olika narkotiska preparat ska tas upp.
Frågan är högaktuell just nu. Allt fler kör under påverkan av narkotika eller läkemedel. Enligt polisen handlar det ofta om unga förare som ännu inte kommit ut i arbetslivet.
Enligt enkäten ”Hälsa i skolan” uppger fler ungdomar än tidigare att det är lätt att få tag på narkotika. 21 procent av de studerande vid Ålands yrkesgymnasium svarar att de någon gång har testat illegala droger och en ökning märks även bland de studerade i Ålands lyceum.
Nyligen bildades också Ålands brukarförening som jobbar för människor med ett problematiskt bruk av narkotika.
Arrangörerna av den årliga skrivtävlingen för årskurs nio vittnar om en markant ökning de senaste åren av drogrelaterade och drogliberala texter men även texterna som handlar om självmord och självskadebeteenden blir fler. Vad betyder det? Förstås inte att samtliga textförfattare utnyttjar droger. Men troligen speglar ungdomarna den vardag de lever i. Texterna kan likaväl handla om diskussionerna runt bordet i skolmatsalen efter helgen som det som aldrig sägs högt utan sker bakom låsta dörrar eller det som visas på tv.
Närstående till missbrukare talar ofta om att hur väl de än vill hjälpa så är det svårt att korsa det där milsvida gapet och nå fram till personer som har ett beroende. Mycket kan bero på att droger tillhör en annan värld än ens egen.
Hur luktar hasch? Hur kan man se att en person är hög?
För den som aldrig har kommit i kontakt med narkotika är det inte lätt att se tecknen på att en person har brukat. Det kan kännas komplicerat att dryfta frågan med den berörda. Därför är det viktigt med initiativ som Liberalernas.
Unga har i alla tider brutit mot vuxenvärldens regler. Det är ett naturligt steg i utvecklingen mot det vuxna jaget att ifrågasätta auktoriteter. Men det är skillnad på att palla äpplen och röka på. När det finns en risk att gränsbrytandet gått eller kommer att gå över styr och den ungas beteende innebär en fara för honom eller henne själv eller för andra då måste vuxna gripa in.
Tala om droger med era ungdomar. Fråga och fråga igen. Läs in er på vilka droger som är populära på Åland och rör er på de internetforum där unga finns. Försök att ta del av den värld som är deras.
Viktigt att påpeka är att alla kan drabbas. Det kan hända den bästa, det händer dom bästa. Men du kan göra allt som står i din makt för att ta reda på fakta, både i förebyggande syfte och när skadan väl är skedd.
Annika Kullman