Det är lätt att ta alla människors lika värde för givet. Men i dagens värld är det långt ifrån självklart att alla ska ha samma rättigheter, samma chanser och rätt att bli behandlade som alla andra. Därför behövs evenemang som Pride.
Dessvärre har HBTQ-personers ställning försvagats de senaste åren. I kölvattnet av allt mer religiösa, nationalistiska och kulturkonservativa politiska rörelser fått allt större makt i världen har också de som är ”annorlunda” fått se sina friheter kapas. HBTQ-personer lever helt enkelt farligare på fler platser på Jorden i dag än för bara några år sedan.
Stora länder som Ryssland har stiftat lagar som leder till att HBTQ-personer fängslas eller tvingas fly. I USA, som tog så stora kliv framåt under den förre presidenten Barack Obama, har det gått bakåt i flera delstater under den nuvarande, Donald Trump.
När Prideparaden i Stockholm genomfördes för ett par veckor sedan fanns hundratusentals längs med gatorna, men paraden stördes också av att en nynazistisk organisation försökte stoppa hela paraden.
Bevisen för att det har blivit tuffare att vara gay, trans eller queer i världen är överväldigande.
Därför behövs Pride. För trots glitter och färger är det inte sex det handlar om. Det handlar om att alla ska behandlas lika, att alla ska få samma chanser oavsett vem man råkar älska.
Fler har vågat komma ut i yrken där det tidigare varit få som öppet deklarerat att de är HBTQ-personer, och det hjälper förstås. Men än viktigare är att vi andra visar att det egentligen inte spelar någon som helst roll. Om en kompis eller familjemedlem kommer ut är de ju samma person som innan de gjorde det. Möjligen något mer lättad, men desamma.
Pride hjälper också till att avdramatisera frågan. För varje gång en parad hålls, för varje tidningsartikel eller tv-inslag som görs från festligheterna blir frågan mindre laddad.
Och det är ju dit vi vill. Vem man råkar förälska sig i, eller vem man väljer att spendera sitt liv med, är i det stora hela en helt ointressant fråga. Framför allt är det en privat fråga.
Det är däremot inte alla människors lika värde och rättigheter. Det är vad Pride står för. Det och ett alternativ till motståndarnas syn på en värld där folk delas upp, där vissa saker är normala och andra onormala. Där de bestämmer vilka som får och vilka som inte får. Att ta ställning för HBTQ-rörelsen och delta i Pride är att bejaka olikheter, att hävda allas lika värde.
I dag inleds årets Åland Pride. Hela veckan kommer fyllas av seminarier och evenemang. Det hela når sin kulmen med paraden genom Mariehamn på lördag eftermiddag. Det behövs Pride också i mindre samhällen som det åländska, för HBTQ-personers rättigheter är lika viktigt här som i Stockholm eller New York.
Jonas Bladh