Vår vardag påverkas väldigt mycket av den åländska självstyrelsen. Allt från dagisplatser till möjligheten att ta del av svensk tv har sin grund i självstyrelsen. Ändå är intresset för självstyrelsen och dess utveckling förhållandevis litet bland gemene ålänning. Något som även bekräftades i Ålandstidningens väljarenkät inför valet.
Men även i valrörelsen i övrigt såg vi frågan lysa med sin frånvaro. En valrörelse som i stället till stora delar blev att handla om sakfrågor. Förvisso hade många av dem sitt ursprung i självstyrelsen, genom att det är åländsk behörighet, men det är på en detaljnivå.
Även när vi ser på de två största utmaningarna på Åland, hållbarhet och tillväxt, så är självstyrelsen direkt avgörande för att vi ska lyckas ta oss an utmaningarna. Så självstyrelsefrågan är viktig och den är synnerligen aktuell.
Genom att aktivt arbeta med de behörigheter vi har ges vi större möjligheter att påverka vår vardag. Men det är lika viktigt att lyfta de behörigheter vi inte har. Om vi gör det lyfter vi frågan om hur vi vill att morgondagens Åland ser ut.
Om självstyrelsen inte får en mer framträdande roll i det offentliga samtalet och om politiker inte driver en aktiv självstyrelsepolitik finns risken att vi tar den för given, vilket kan leda till att vi missar de möjligheter som den ger oss.
Redan i dag kan vi se sådana tendenser. Vi har ofta en debatt där behovet av harmoniseringar med finländsk lagstiftning tas som en självklarhet. Att kommuner och landskapet ska ha exakt samma servicenivåer och ge samma service som det offentliga i Finland.
Genom att göra det mister vi möjligheten att skapa våra egna förutsättningar och vi skapar dessutom en extra stor administrativ och ekonomisk börda att bära. Detta då systemen i Finland är anpassade för större enheter än de åländska. Att detta är fallet kan vi se tendenser till när vi analyserar de åländska kommunernas ekonomi.
Att självstyrelsen lyste med sin frånvaro i valrörelsen får nog varje ålänning själv ta och reflektera kring. För självstyrelsen är inget som bara berör den politiska delen av samhället utan frågan berör oss alla. Självstyrelsen är allas ansvar.
Vi som ålänningar måste ta ett större ansvar för självstyrelsen. Den är inte något vi kan ta för given och genom den har vi unika möjligheter att påverka vår vardag. En möjlighet som är långt ifrån given för stora delar av den övriga världen.
Nu pågår regeringsförhandlingarna för fullt. De partier som ingår i den kommande regeringen har historiskt, och enligt många gånger egen utsago, hållit den självstyrelsepolitiska fanan högt. Det återstår nu att se om partierna kommer göra detsamma i regeringsställning.
Visst är vi ett läge med en känsla av status quo eftersom den stora revideringen av självstyrelsen pågår, men det är ändå viktigt att visa på självstyrelsepolitiska visioner. Men även att nyttja redan befintlig behörighet fullt ut och våga tänka i andra banor än lagstiftande parlament i vår närhet. Att utgå från vår vardag och därifrån ta nästa steg.
Även oppositionen har fortsättningsvis en viktig roll att spela. Att visa på alternativa vägar och visioner. Att utmana förd självstyrelsepolitik men även att tillsammans med sittande regering, om så behövs, söka konsensus i de stora självstyrelsepolitiska frågorna.
Hur vi än vrider och vänder på det hela är det synnerligen viktigt att vi nu får en aktiv självstyrelsepolitik. Att vi tar ansvar och utvecklar den rättighet som tidigare ålänningar arbetat hårt för. Då kan vi själva fortsätta utveckla vårt kära Åland i den riktning vi vill och enligt egen övertygelse.
Daniel Dahlén